fbpx

Most a 90’es évek vannak újra divatban a pasztellszíneikkel, úgyhogy emiatt a nyár színtípusoknak kánaán a kínálat az üzletekben. A legújabb kedvencem ez a lila pulcsi. Nehéz volt eldönteni a két tökéletes szín közül melyiket válasszam… 

Ezeket a darabokat az Astoriánál levő Creamben találtam, akkor volt elég sok hasonló színű és stílusú pulóver. A legtöbb ruhámat évek óta turiban veszem, aki régóta követ, az tudja már ezt rólam. Fenntarthatósági szempontok miatt is, illetve a kínálatot is jobbnak, különlegesebbnek találom, mint a plázás üzleteket. Ez csak 30%-ban természetes anyagból készült, mégis többen megkérdezték valódi gyapjú vagy angora-e, és érzésre is finom, jó viselni.

90's évek és pasztell színek / Szemes Nóra személyi stylist

Miért nehéz tartós darabokat kifogni?

Azt biztosan ti is tapasztaljátok, hogy nagyon nehéz 100% természetes anyagú pulóvert találni, ha mégis, akkor annak vagy a szabása vagy a színe vagy a stílusa nagyon unalmas általában.

Turiban sokszor nagyobb eséllyel lehet kifogni különlegesebb darabokat, vagy olyan színeket, amik nem épp divatszínek, de természetes anyagot ott is nagyítóval kell keresni. Ez a tervezett elavulás miatt van, beszéltem róla többször korábban. A fast fashion üzletek mindenképpen, de legtöbbször a drágább márkák is direkt rossz minőséget gyártanak, egyfajta ‘eldobható divatot’.

Tehát mivel az elmúlt 15-20 évben már csak néhány évre tervezik a ruhákat, nem több évtizedes hordásra, mint korábban bármikor a történelemben, így azt a lehető legolcsóbban állítják elő, hogy a lehető leggyorsabban cseréljük le őket. Ez a magyarázat a rossz minőségű anyagok használatára is. 

És mindegy, hogy itt műszálról beszélünk, vagy természetes anyagról, mert a pamut sem olyan, mint 20-30 éve, hiába biopamut, az is elcsavarodik, bolyhosodik, kinyúlik, és összemegy.

A márka garancia a tartósságra?

Azt pedig vásárlásnál egyszerűen nem lehet megmondani hogy egy adott darab mennyire jó minőségű vagy mennyire tartós, arról csak prekoncepcióink lehetnek, egészen egyszerűen azért, mert az 5-10 év múlva fog kiderülni. 

Semmit nem jelent az, ha egy bizonyos márkából van egy darabunk, ami X éve bírja, mert bármikor megváltoztathatják a gyártási körülményeket.

90's évek és pasztell színek / Szemes Nóra személyi stylist

Stílustipp oversize darabokhoz

Én XS méret vagyok, ez a pulóver pedig XL méret… miért vettem meg mégis? Egyrészt az oversize darabok világában teljesen mindegy, mi van beleírva egy ruha címkéjébe, felvéve derül ki valójában mekkora, illetve hogy áll. Lehetne XS is a címkén, oversize fazonnal.

Az oversize darabokat érdemes betűrve hordani, próbáljátok ki ti is, ha még nem tettétek. A vásárlás során egy vékony kötött ruhára próbáltam, mert az volt épp rajtam, de általában farmerrel hordom, főleg mom jeanssel, természetesen betűrve.

 

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Nyár színtípus vásárlás: A 2000’s évek színei visszatérnek!

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy jönnek vissza a 2000-es évek! Bizony, már az is 20 éve volt, hiába sokaknak olyan, mintha az csak tegnap lett volna, mert a tinikorukat idézi. Évekig alig lehetett kapni nyár színtípusnak való színeket az üzletekben, mert ‘tél...

Balerina cipő kisokos

Mindjárt itt a tavasz (juhééé!), úgyhogy pár hét múlva már eljön a balerina cipők időszaka! Mármint az üzletek kínálatában legalábbis mindenképp, az senkit nem zavar, ha közben nulla fok vagy hóesés van kint, azokat árulják. A balerina típusú cipő az, ami hordható...

Hogyan tudod megkedvelni a mom jeanst?

Sokan nem szeretik a Mom jeans-t... de sokan csak nem találták meg a megfelelő darabot, ami hátulról nézve állhatna mondjuk így is, mint a képen! Már írtam róla korábban, hogy én sem éreztem közel magamhoz a mom jeanst stílust, de aztán ez lett az egyik kedvenc...
error: Ez a tartalom védett!