fbpx

Csináltam egy szép színes összeállítást, hogy az elmúlt években milyen ruhákat viseltem az esküvőkön vendégként. Ez inspirált arra, hogy segítsek az alkalmi ruha kiválasztásában konkrét példákon keresztül.

ETIKETT

 • Esküvőre nem illik a fekete/fehér/piros színek egyikét sem felvenni 
 • Nem illik túl szexinek lenni
 • Nem illik túlöltözni a menyasszonyt

Ha a menyasszony egy teljesen egyszerű, hétköznapi ruhában szeretné kimondani a boldogító igent, akkor ne a hosszú báliruhát találjuk a legmegfelelőbb öltözetnek vendégként! ?

RUHA

Nehéz erre általános tanácsot adni, mert nyilván olyat érdemes választanod, ami jól áll színben, fazonban, anyagban. Ha nem tudod még, milyen fazonok, szabások és színek illenek hozzád, vegyél részt egy Kombinált workshopon! Természetesen nadrágot is fel lehet venni, ha valaki abban érzi jól magát, de a nadrágot sokkal nagyobb kihívás elegánssá varázsolni, mintha egyszerűen felveszünk egy egyrészes ruhát. Ugyanez a helyzet a szoknya+blúz kombinációval is. Szoknya+top az hétköznapra való, nem véletlenül használtam a blúz szót!

Idősebb hölgyeknek, nagymamáknak egy elegáns kosztüm vagy komplé jó megoldás lehet. De érdemes tudni, hogy általában 5-10x-es áron vesztegetik őket az üzletekben.

STÍLUS 

Az alkalmi ruha esküvőre: kisestélyi vagy koktélruha, esetleg nagyestélyi.

 • A nyári ruha önmagában még nem elegáns, csak azért, mert te amúgy sosem hordasz egyrészes ruhát, ezért neked az az elegáns kategóriába tartozik!
 • Egy báli ruha pedig kicsit sok(k) lesz a jóból…azt tartsuk meg inkább a bálokra.
 • Egy ruha attól még nem lesz nagyestélyi, hogy hosszú. Bár kétségtelen, hogy a nagyestélyi hosszú, de ha ezt választod, érdemes biztosra menni és utánanézni (például a Google-ben).

Nekem nem áll jól a hosszú ruha, mert alacsony vagyok hozzá, így én azt a hippisebb hétköznapokra és nyaralásra tartogatom.

ANYAG

Az illusztrációs képeken viselt sárga ruha valódi selyem, a többi műselyem. Ha egy kis fénye van a ruhának, akkor általában alkalmibb a megjelenése, mint a matt. Éppen ezért a pamut, vászon, len, lenvászon, kötött, stb. darabok nem hatnak elegánsan. Nyilván mindig van kivétel, de nem a kivételekkel van tele a város. ?

KÉNYELEM

Amire sokan az esküvő közben jönnek rá: fontos a kényelem is! De azért a kényelem ne menjen a kinézet rovására, higgyétek el, van olyan, ami mindkettőnek megfelel. Persze nem a jól megszokott otthoni viselethez érdemes hasonlítani komfortérzetben.

Akkor leszünk elegánsak, amikor van tartásunk (nekünk és a ruhának is). Tehát szépen tartom magam benne. Nem szétesem, mint a kényelmes, sztreccses dolgokban. Ha sztreccses az anyag, akkor könnyebb benne mozogni, azonban a szabott darabok elegánsabbak, mint a sztreccsesek.

 • Ha hajlamos vagy sokat enni, vagy kevéstől is felpuffadni, akkor érdemes olyan fazonban/anyagban gondolkozni, amiben ez nem látszik.
 • Tánchoz általában kényelmesebb a kifelé bővülő szoknya.
 • Ha pedig térdig érő hosszt választasz, akkor arra sem kell figyelni, hogy mikor mutatunk többet a kelleténél, vagy épp ellenkezőleg, mikor söpri a földet a ruha alja.

KIEGÉSZÍTŐK

A kiegészítők nálam szinte minden alkalommal:

 • arany szandál 
 • arany/gyöngy táska 
 • arany/strasszos fülbevaló
 • ha nem volt verőfényes az idő, akkor a legtöbbször egy elegáns fehér blézert vittem tartalékba, ami mindegyik ruhához passzolt. Ezt tudják az alapdarabok, ugye! ?

Miért ezeket a kiegészítőket váltogatom?
Stylistként rengeteg (tényleg rengeteg!) táskám és ruhám van, de ilyen alkalmakkor szeretem minimálban tartani a szettet, azaz ha a ruhám feltűnő, a kiegészítők már ne legyenek azok.

CIPŐ

Nekem az aranynak ez a világos árnyalata semlegesnek számít a világos bőrömhöz, kvázi nude szín, azaz testszínű.

Én tudok járni magas sarkúban és szeretem is viselni, így nekem nem kérdés, hogy bevállalom a 8-10 centis sarkakat. Ha te nem vagy hozzászokva, akkor azt javaslom, mindenképpen kisebb sarkakat válassz és gyakorolj előtte, sőt! Legyen nálad váltócipő, biztos ami biztos. Ha szeretsz és szoktál is táncolni, akkor próbáld ki megy-e a kiválasztott cipődben is. Vagy pedig vigyél váltócipőt! ?

TÁSKA

Én az évtizedek óta jól bevált „a cipő és a táska megegyezik” (vagy legalábbis hasonló) elvhez nyúltam. Persze lehet máshogy is, de nekem ez így egyszerű, nem vágyom bonyolultabb megoldásra.

Fontos, hogy a táska is a szettünk része, erre érdemes figyelni. Ha valaki nem szeret vásárolgatni, akkor egy darab elegáns táska elég, ha az minden elegáns ruhánkhoz megy – színben, anyagban, méretben, és persze stílusban is. A nagyobb táska nem elegáns, ilyen programokra kis táska illik, amiben éppen elfér a telefon, kulcs, zsebkendő, rúzs.

Nyilván ha épp (szoptatós) anyuka vagy, akkor kell egy külön nagy táska, és még számos eset lehet kivétel, de a fő szabály ez.

Ideális, ha van a táskának egy vállpántja, hogy fel lehessen akasztani, ha szükséges (vállra/székre), hogy szabad maradhasson a kezünk. Nálam ez a táska belsejébe rejtett vékony lánc, amit, ha szeretnek, kiveszek, ha szeretnék, elrejtek.

 

BESZERZÉSI HELY

Ki nem találjátok, ez megint turikincs! Az összes ruha, a kiegészítőkkel együtt. Hogyan találhatsz te is ilyen különleges darabokat? Megmutatom a Turizás profi módon workshopon!

Ha valaki egyetlen dolog miatt merészkedik turiba, akkor az legyen az egyberuha! Óriási a választék belőle, sokkal nagyobb mint bármely pláza bármely üzletében itthon.

Sokan még mindig abban a tudatban vannak, hogy turiba az olcsóság miatt járunk az ügyfeleimmel, de ez nem így van. A választék miatt! Az sokkal nagyobb/jobb, mint a legtöbb magyarországi üzletben. Sajnos ez van. Ráadásul azon sem kell aggódnia annak, aki nem rendszeres turiba járós, hogy azok a ruhák ‘agyon vannak használva’, hiszen az angolok a legtöbb esetben jó, ha egyszer felveszik ezeket az elegáns ruhákat. Ez alatt azt értem, hogy sokszor teljesen új, címkés darabok lógnak a vállfákon. Megvették, majd mégsem azt vették fel, de aztán már nem is akarták. Természetesen, ha valaki ‘rendes’ boltból szerezné be az esküvői ruháját, abból is elég nagy a választék nyaranta, csak mennyivel fenntarthatóbb, környezetkímélőbb nem minden alkalomra új ruhát venni 

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....

A kényelmes cipő titka

Tudtad, hogy egy cipőnél nem csak azon múlik, hogy kényelmes, hogy milyen márka vagy hogy valódi bőrből készült-e?Logikusan a jobb minőségű cipők általában drágábbak is. 20-30.000 Ft alatt manapság nehéz minőséget találni, de nem ritka a 40-50.000 Ft-os ár sem,...

Vásárlás stylisttal: Tavasz színtípusú anyukával vásároltunk

Dórival tavaly vásároltunk először, a pláza után most a turis vásárlást szerette volna kipróbálni. Sok ügyfelem választja ezt, akkor is, ha előtte akár sosem ment ilyen helyre, vagy néhány sikertelen kísérlet után feladta. Dóri 30-as tavasz színtípusú petite anyuka....

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!