fbpx

Mindjárt itt a tavasz (juhééé!), úgyhogy pár hét múlva már eljön a balerina cipők időszaka! Mármint az üzletek kínálatában legalábbis mindenképp, az senkit nem zavar, ha közben nulla fok vagy hóesés van kint, azokat árulják. 

A balerina típusú cipő az, ami hordható szoknyához és nadrághoz is, míg egy Oxford/loafer stílusú cipő az nem igazán illik szoknyához. (A legtöbb embernek, a legtöbb stílushoz illetve a legtöbb szoknya fazonhoz nem illik, most ne a kivételekről beszéljünk mert azt én is tudom, de a legtöbben nem abba a kategóriába tartoznak)

A képen felül egy szép balerina van, alul meg egy kényelmes.

Ez alapszabály egyébként, hogy mindig vannak a szép darabok, meg vannak a kényelmesek, és a kettőnek viszonylag szűk a keresztmetszete – sajnos.  Akinek ez nem tetszik, annak azt szoktam mondani, hogy attól még, hogy nekem ez a szakmám, hogy stílustanácsadóként tudom és napi szinten alkalmazom ezeket a szabályokat, rám is ugyanúgy vonatkoznak, mert nekem is van egy lábam, szóval nem lesz egyszerűbb a ‘mitvegyekfel’ döntés 

Kényelmes – csinos skála

Tehát érdemes eldönteni, hogy inkább kényelmesek vagyunk, vagy inkább csinosak. Nyilván van valahol a kettő közötti megoldás, mindenki erre vágyik, hogy legyen 2in1, de ezt egyfajta skálának érdemes elképzelni, aminek ez a két véglete, és mi a kettő között lavírozunk valahol.

  • Szerencsére nem kell végleg meghoznunk ezt a döntést, mert ahány cipőnk van, annyiféle szettet tudunk létrehozni, tehát egyik nap így nézünk ki, másik nap úgy.
  • És akár nap közben is lehet variálni, hogy mondjuk mást viselünk a munkába, mint munka után, amikor a gyerekért megyünk az oviba, majd játszóra, majd bevásárlásra.
  • Vagy pont hogy akkor jön a még kiöltözősebb része a napnak, ha van valami esti programunk, ahol csinosabbak szeretnénk lenni. Amikor gardróbrendezéseken átnézem a cipő készletet, sokszor az a konklúzió, hogy nincsenek meg az alapdarabok!
Balerina cipő kisokos / Szemes Nóra személyi stylist

Fontos alapszabály, figyelem!

A cipő alapjaiban határozza meg az egész szettet!!!!

  • Ha a cipő elegánsabb, az az egész szettet elegánsabb irányba tolja.
  • Ha a cipő viszont bumfordibb, akkor az egész szettet kicsit a slamposabb/sportosabb irányba tolja el.

És én most nem a 10 centis tűsarkú vs sportcipő kérdésről beszélek, mint ahogy azt sokan szeretik kisarkítani (haha, értitek).

Tippek balerina cipő vásárláshoz

A képeket Google képtalálatokból mentettem, mindkét márka jó minőségű és kényelmes cipőket gyárt (most nyilván kinek mi a kényelmes, de így közmegegyezés szerint nem a kínai/Deichmann kategória).

A felső képen egy Högl cipő látható, kb 40 ezer Ft, az alsó képen egy Flexx cipő van, kb 25 ezer Ft-ba kerül. A ‘szebb’ kifejezést úgy értem, hogy csinosabb a lábon. Mindig azt mondom, hogy semmit ne higgy el, hanem próbáld ki, és győződj meg róla saját magad.

Ha van otthon két hasonló cipő, akkor lehet az egyik a jobb lábra, a másik a bal lábra, és hoppá, máris látni fogod a különbséget, és bizony ordítani fog. Ha nincsen, akkor menj el egy nagy cipőboltba, ahol van két hasonló cipő, és ott játszd ezt el.

Az alsó, kényelmesebb cipő (Flexx) jobban idomul a lábra, mert puha az anyaga, hajlékonyabb a talpa, mert rugalmas gumiból van, az oldalsó gumírozott szegély jobban tartja a lábon a cipőt, és persze a magasabb talp is kényelmesebb járást biztosít 

Amikor balerina cipőt javaslok, akkor sokszor jön a mondás, hogy ‘ higgyem el, az nem kényelmes, mert minden kavicsot érzek’, én meg mondom, hogy nem hiszem el, mert nem egyről beszélünk, és balerina és balerina között is óriási különbségek vannak! Az alsó balerinában pont annyira érzed a kavicsokat mint egy sportcipőben.

Hogyan válassz balerina cipőt?

A kettő között megannyi kategória van, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, már ezek is eléggé minimalisták stílusban és fazonban, tehát ez is segítség lehet.

Mert amin túl sok biszbasz van, az nem lesz alapdarab, tehát a díszítések, varrások, fodrok, logók, feliratok, színek stb. mind a ‘nemannyirajólkihasználható’ irányba tolja el a cipőt.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....

A kényelmes cipő titka

Tudtad, hogy egy cipőnél nem csak azon múlik, hogy kényelmes, hogy milyen márka vagy hogy valódi bőrből készült-e?Logikusan a jobb minőségű cipők általában drágábbak is. 20-30.000 Ft alatt manapság nehéz minőséget találni, de nem ritka a 40-50.000 Ft-os ár sem,...

Vásárlás stylisttal: Tavasz színtípusú anyukával vásároltunk

Dórival tavaly vásároltunk először, a pláza után most a turis vásárlást szerette volna kipróbálni. Sok ügyfelem választja ezt, akkor is, ha előtte akár sosem ment ilyen helyre, vagy néhány sikertelen kísérlet után feladta. Dóri 30-as tavasz színtípusú petite anyuka....
error: Ez a tartalom védett!