fbpx

Új kedvenceim a kánikulában csíkos lenvászon ruhák. Olyan típus vagyok, aki előbb ég le, mint barnul, így nagy melegben szuper, hogy nem csak a vállaim, de a dekoltázsom is védve van. Bizony, nyakig begombolom kánikulában is!

Évekig nem volt a stílusom ez a fajta ruha. Nőies, elegáns, csinos, ami abszolút illik hozzám, ám mégsem éreztem a magaménak. Sem a csíkosat nem szerettem, sem a lenvászon anyagot nem tartottam elég finomnak. Aztán az idők változnak, ki hitte volna, de én is öregszem, és ami korábban elképzelhetetlen volt, az most a valóság. Tele vagyok ilyen stílusú ruhákkal, majd mutatok még néhány darabot a kollekciómból.

Ez az ingruha fazon amúgy szinte mindenkinek jól áll, így érdemes megjegyezni. Nem gyakran lehet kapni az üzletekben sajnos, de egészen egyszerűen lehet varratni. Ez is turis darab, mint szinte minden darabom az elmúlt években. 

A fazonja szuper, a stílussal megbarátkoztam, ám a színe az nem az igazi számomra, ugyanis ez valójában egy lágy nyár szín, én pedig hideg nyár vagyok, szóval nekem kicsit túl kevés, lehetne kissé kontrasztosabb az a piros és a fehér. Nos, erre szoktam mondani a workshopokon és az egyéni tanácsadásokon, hogy vannak a vágyaink, meg van a valóság. Ez a kettő ritkán fedi egymást… Szóval próbáljuk közelíteni őket, de ráhatásunk sajnos nem sok van. Álmodozhatok róla, hogy egyszer találok egy minden szempontból tökéletes darabot… addig pedig itt van a valóság a nem tökéletes darabbal, és a döntés, amit meg tudok hozni, az mindössze az, hogy megveszem vagy nem veszem. Megelégszem a 80%-kal, vagy sem. 

A kérdések, amiket érdemes feltennem magamnak:

 • Találok-e tökéleteset máshol? Én ugye tudom a választ, mert ismerem a kínálatot, hiszem ez a szakmám, így tudom, hogy a válasz: nem
 • Ha találnék, akkor van időm / kedvem / energiám nyakamba venni a várost és mindent megnézni? Az ügyfeleim válasza a ‘biztoshogynem’, aki pedig szeret shoppingolni, időmilliomos és van érkezése, az szerencsét próbálhat egy újabb körrel.
 • Ha megtalálom, de drágább, mint az erre szánt keret, akkor megveszem-e vagy elhalasztom?
 • Ha találok tökéletes színt, de nem jó a fazon, akkor megveszem?
 • Ha találok tökéletes fazont és színt, de nem jó a hossza, akkor megveszem?
 • Ha találok tökéletes színt, fazont, anyagot és hosszt, de nem nem tetszik az anyaga, akkor megveszem?

Na most ezt akármeddig lehet folytatni, a lényeg a lényeg: a tökéletes ruhadarabra kicsi az esély, elég, ha veszünk egy 80%-ban tökéletes darabot.

Mivel viseltem?

 • Szalmakalap
 • Fonott táska
 • Fülbevaló
 • Napszemüveg
 • Szandál

Szandál

 A szandál a szokásos Grendha. Már leírtam többször, miért ezt hordom, de az újak kedvéért röviden ismétlem. Ez egy gumiszandál (nem egyenlő műanyag, annál sokkal kényelmesebb és hajlékonyabb), letezik több márka aki ilyeneket készít, pl Havaianas és Ipanema.

Nagyon keskeny a lábfejem, a legtöbb szandál eláll, ebből talaltam olyan modellt, amiben tudok tempóban napi 5-10 km-t sétálni, ugyanis ez a napi adagom átlagban. Közös vásárlásokra egy sportcipő lenne az ideális, amennyire igénybe vannak véve a lábaim napi szinten, de ugye azt már mégsem veszek fel, így ez a köztes megoldás. Ideálisabb lenne egy bőr szandál, de a legtöbb szandál azon túl, hogy bő rám, iszonyúan rövidíti a lábat, így kiesik.

Vannak komfort márkák, azok egyrészt nem alapdarabok, másrészt a ‘mamicipő’ kategóriába tartoznak részemről, amitől még a 60-as ügyfeleimet is lebeszélem, nem hogy bárki fiatalabbat. A legtöbb esetben, hacsak nincsen valami súlyos egészségügyi korlát, akkor lehet találni kényelmes cipőt, ami nem mamicipő kinézetű. Aki volt már az ügyfelem, az tudja, hogy ezeken általában nagyokat nevetünk, mert senki nem akar mamisan kinézni, csak nem mindenki ismeri a megoldásokat, amikkel ki lehet váltani ezeket. De, amikor megmutatom, akkor nagy kő esik le sokak szívéről, hogy lehetnek csinosak és kényelmesek is egyben 

Szóval ez csinos, alapdarab, és kényelmes, cserébe nem elegáns, hát nyilván nem, mert gumiból van. Elegáns programokra nem is ezt veszem fel. Amikor vásárolok valakivel, az egy kemény fizikai munka, több száz ruhát megemelni és sprintelni a sorok között, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megtaláljam a legjobb darabokat.

Szóval, ha neked is ilyen szaladós életed van (mondjuk gyerekek mellett), akkor ilyen megoldások jöhetnek számításba.

Szalmakalap

Már egy korábbi bejegyzésben írtam róla mennyire örültem, mikor találtam egyet a méretemben. Nem csak a nap ellen véd, de egy csinos kiegészítő is egyben.

Fonott táska

Ez egy tipikus példája annak, hogy nem kell mindent kidobni amit nem hordunk több, mint egy évig. Ajándékba kaptam, magamtól nem vettem volna ilyen pici táskát. Évekig vártam rá, hogy legyen rá alkalom, mert nem tudtam elképzelni, miként férhetnék el egy ennyire pici táskában. Aztán az elmúlt egy-két évben elkezdtem kis méretű táskákat hordani mégis, néhány órás programra meg tudom így oldani. 

Ez persze nagyon összetett és egyéni kinek milyen az élete, van, akinél tényleg működik az a szabály, hogy ha nem hordtad egy évig, akkor válj meg tőle. Nálam nagyon sok darab van, amit egy bizonyos ideig nem hordok, majd aztán újra a kedvencem lesz. Nálatok ez hogy van?

 Fülbevaló

Ez itt bizony egy arany fülbevaló! Nekem, mint hideg nyár típusnak!

Akik ismerik valamennyire a színtípusokat, azok tudhatják, hogy az ún. tiszta hideg típusoknak, mint amilyen a hideg nyár és a hideg tél, nem az igaziak az arany ékszerek. Azonban kis felületen kevésbé rossz megoldás, mintha mondjuk egy csillogó arany flitteres ruhát vennék fel mondjuk szilveszterkor.

A világos arany még kevésbé lenne rossz, de ez ráadásul sötétebb (nem óarany azért, de nem is világos). Akkor miért hordom mégis? Mert szeretem. Pont. Ez az a szabály, ami felülír sok mindent. Ismerem az ‘arany szabályt’, és tudatosan térek el tőle néha. Rajtam kívül azért valljuk be, nagyon kevesen veszik ezt észre, hogy nem áll jól. Inkább meg szoktak dicsérni, hogy milyen különleges a formája.

Úgyhogy nektek is azt javaslom, hogy ismerjétek meg az öltözködési alapszabályokat, majd bátran térjetek el tőle alkalomadtán, ha valami nagyon nagyon megtetszik! (Ha minden egyéb szempontból jól áll, illetve megfelelő választás :)).

 

Napszemüveg

A napszemüvegem fekete, hideg típusként ez nekem működik. Főleg, hogy az embernek a szeme ugye nem is látszik, így ez az én esetemben a másodlagos típusom miatt belefér. Egy világos típusnál már a napszemüveg is legyen világos, egy meleg típusnál pedig meleg színű.

Ha nem ismeritek még a ‘polarizált lencse’ kifejezést, akkor javaslom, hogy menjetek el egy optikában és próbáljátok ki. Összehasonlítva a normál lencsékkel, ég és föld a különbség! Ez amúgy nem az árán múlik, Ázsiában az egy-két ezer forintos szemüvegek közül is sok tudta ezt, itthon ez kevésbé elterjedt, de érdemes utána nézni.

 

Sokan nem tudják, hogy lehet jönni szemüveg/napszemüveg vásárlásra is velem, ott részletesen elmondom a pro-kontra érveket a különböző darabok mellett. Egy szemüveget évekig hordunk, nagy befektetés, fontos, hogy jól álljon a keret.

A napszemüveg egyszerűbb kérdés, ott nehezebb elrontani a különböző arcformákhoz illő formákat, mert többet fed az arcunkból. A minőségi napszemüveg 10-20 ezer forintból megvan, e fölött általában a márkanevet fizetjük meg.

Annak ajánlott a drágább napszemüveg, aki:

 • tud vigyázni rá (nem veszíti el, nem karcolja össze, nem ül rá),
 • aki rendszeresen használja (sokat vezet napon, vízparton vagy a szabadban dolgozik pl.),
 • meg mindenkinek aki vágyik rá.

Mindenki másnak az 1-2 ezer forintos napszemüveg is megteszi, azokon is van UV szűrő, be is lehet vizsgáltatni.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Alapdarab: Fehér felső és farmer

Fontos tudni, hogy olyan nincsen, hogy valami minden színtípusnak, minden testalkatra, és minden stílusra illetve élethelyzetre alapdarab. Mindenestre a fehér felső és a kék farmer sokak ruhatárában megállja a helyét és jól kihasználható. Ha nem akarok gondolkozni az...

Outfitelemzés: Az eddigi legsportosabb szettem

Ez az eddigi legsportosabb szettem, amit megosztok veletek! Általában ennél egyrészt letisztultabban, másrészt elegánsabban / nőiesebben / csinosabban öltözöm. Ez számomra is egy kísérlet volt, hogyan érzem magam így. Van, akinek ez ‘semmi különös’ szett. Ami miatt...

Nagyobb mellméret = rossz melltartóméret?

Sokszor elmondom a közös vásárlásokon, hogy a nők 90%-a rossz melltartóméretet hord, és nem is tud róla. A legtöbben nagyobb hátméretet és ehhez kisebb kosárméret ez hordanak, mint kéne. A héten például 90/B méret helyett váltott ügyfelem 75/E méretre! Ég és föld a...
error: Ez a tartalom védett!