Hogyan tudod meghosszabbítani a gyapjú ruhák élettartamát? Összegyűjtöttem a nekem már bevált kezelési tippeket és trükköket gyapjú ruhákhoz. 

Mint tudjátok, a ruhaipar egyik “résztvevőjeként” fontos számomra a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Régóta igyekszem megosztani a tudásomat a témában, ezért kezdtem el a Turizás profi módon workshopomat, illetve erről a gondolatformálásról szól a Turiban vettem-nem ciki, hanem fenntartható, egyedi és menő is Facebook csoportom is. 

A second hand üzletekben rengeteg jó minőségű darabhoz tudsz hozzájutni töredék áron. Ám ahhoz, hogy valóban sok ideig alapdarabja legyen a gardróbodnak egy-egy turikincs, kímélő és gondos ápolásra van szükség. 

Miért érdemes gyapjú ruhát választani?

Bár a gyapjú különös körültekintést igényel, mégis megéri beruházni rá, mert 

 

 • időtálló, ha jól kezeled
 • meleg, mégis könnyű viselet
 • ha finom gyapjút találsz, akkor nem is szúr
 • kevesebb rétegre van szükséged a téli öltözködésnél

 

 

Hogyan és mivel mosd a gyapjú ruhákat?

A gyapjú öntisztuló anyag, így nem szükséges annyit mosni, mint a hagyományos kevertszálas darabokat. Légáteresztő, kevésbé telepednek meg rajta a baktériumok, illetve nem vagy kevésbé veszi át a környezetéből érkező szagokat/illatokat. Két használat között javasolt a szellőztetése.

 

 • Gyapjú ruhák mosásához speciális gyapjú mosószert használj! (például Perwoll for wool and delicates)
 • A gyapjú minden fajtájának árt az öblítős mosás, mert az öblítőben található anyagok bevonják a szálakat, így azok nem tudnak lélegezni. 
 • Ha nincs a gépen gyapjú mosás opció, akkor a 30 fokos verziót válaszd!
 • A gyapjúból készült ruhadarabokat nem ajánlott centrifugázni, mert nem bírja a rázkódást, és tönkreteszi a szálakat. Mosás után inkább nyomkodd ki vagy válaszd a lehető legalacsonyabb fordulatszámot.  
 • Gyapjú ruhákat ne tedd szárítógépbe, mert a hő zsugorodást okozhat.
 • Mosás után ajánlott egy törölközővel átlapogatni a ruhát, ami elszívja a felesleges vizet, utána mindenképpen fektetve szárítsd! 
 • Ha vállfán szárítod vagy tárolod, akkor megnyúlhat a ruha, elveszítve ezzel az eredeti szabását! Én nem ajánlom, még a könnyebb daraboknál sem!
 • Száradás után összehajtva tárold a szekrényben. 

Szeretnél hasonló tippekkel gazdagodni? Gyere el a Turizás profi módon workshopomra!

Kinek áll jól a korall szín?

A korallos árnyalatok sokak kedvencei. Nekem is azok voltak, míg nem láttam egy hideg rózsaszín és egy meleg korall színkendőt az arcom előtt összehasonlítva. Hát nem volt őszinte a mosolyom, az biztos! 🙂 Sokan azt gondolják, hogy mindenkinek jól áll......

Ki a szép?

Természetes szépség 2006-ban kezdtem dolgozni a divat világában. Akkoriban a szép kifejezést a természetesen szép lányokra használták. Természetesen szépek voltak, a külsejüket pedig mindig az adott márka aktuális üzenetéhez alakították. Akkor...

Barna-fekete színek párosítása

Nemrég láttam egy cuki tacskós videót és eszembe jutott a barna+fekete színkombináció. A barna meleg szín, a fekete hideg szín, tehát szigorúan véve nem kombinálhatóak egymással. Na mármost szerintem amit a természet kitalált, az annyira diszharmonikus nem...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!