fbpx

Hogyan tudod meghosszabbítani a gyapjú ruhák élettartamát? Összegyűjtöttem a nekem már bevált kezelési tippeket és trükköket gyapjú ruhákhoz. 

Mint tudjátok, a ruhaipar egyik “résztvevőjeként” fontos számomra a fenntarthatóság és a környezettudatosság. Régóta igyekszem megosztani a tudásomat a témában, ezért kezdtem el a Turizás profi módon workshopomat, illetve erről a gondolatformálásról szól a Turiban vettem-nem ciki, hanem fenntartható, egyedi és menő is Facebook csoportom is. 

A second hand üzletekben rengeteg jó minőségű darabhoz tudsz hozzájutni töredék áron. Ám ahhoz, hogy valóban sok ideig alapdarabja legyen a gardróbodnak egy-egy turikincs, kímélő és gondos ápolásra van szükség. 

Miért érdemes gyapjú ruhát választani?

Bár a gyapjú különös körültekintést igényel, mégis megéri beruházni rá, mert 

 

 • időtálló, ha jól kezeled
 • meleg, mégis könnyű viselet
 • ha finom gyapjút találsz, akkor nem is szúr
 • kevesebb rétegre van szükséged a téli öltözködésnél

 

 

Hogyan és mivel mosd a gyapjú ruhákat?

A gyapjú öntisztuló anyag, így nem szükséges annyit mosni, mint a hagyományos kevertszálas darabokat. Légáteresztő, kevésbé telepednek meg rajta a baktériumok, illetve nem vagy kevésbé veszi át a környezetéből érkező szagokat/illatokat. Két használat között javasolt a szellőztetése.

 

 • Gyapjú ruhák mosásához speciális gyapjú mosószert használj! (például Perwoll for wool and delicates)
 • A gyapjú minden fajtájának árt az öblítős mosás, mert az öblítőben található anyagok bevonják a szálakat, így azok nem tudnak lélegezni. 
 • Ha nincs a gépen gyapjú mosás opció, akkor a 30 fokos verziót válaszd!
 • A gyapjúból készült ruhadarabokat nem ajánlott centrifugázni, mert nem bírja a rázkódást, és tönkreteszi a szálakat. Mosás után inkább nyomkodd ki vagy válaszd a lehető legalacsonyabb fordulatszámot.  
 • Gyapjú ruhákat ne tedd szárítógépbe, mert a hő zsugorodást okozhat.
 • Mosás után ajánlott egy törölközővel átlapogatni a ruhát, ami elszívja a felesleges vizet, utána mindenképpen fektetve szárítsd! 
 • Ha vállfán szárítod vagy tárolod, akkor megnyúlhat a ruha, elveszítve ezzel az eredeti szabását! Én nem ajánlom, még a könnyebb daraboknál sem!
 • Száradás után összehajtva tárold a szekrényben. 

Szeretnél hasonló tippekkel gazdagodni? Gyere el a Turizás profi módon workshopomra!

Nyár színtípus vásárlás: A 2000’s évek színei visszatérnek!

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy jönnek vissza a 2000-es évek! Bizony, már az is 20 éve volt, hiába sokaknak olyan, mintha az csak tegnap lett volna, mert a tinikorukat idézi. Évekig alig lehetett kapni nyár színtípusnak való színeket az üzletekben, mert ‘tél...

Balerina cipő kisokos

Mindjárt itt a tavasz (juhééé!), úgyhogy pár hét múlva már eljön a balerina cipők időszaka! Mármint az üzletek kínálatában legalábbis mindenképp, az senkit nem zavar, ha közben nulla fok vagy hóesés van kint, azokat árulják. A balerina típusú cipő az, ami hordható...

Hogyan tudod megkedvelni a mom jeanst?

Sokan nem szeretik a Mom jeans-t... de sokan csak nem találták meg a megfelelő darabot, ami hátulról nézve állhatna mondjuk így is, mint a képen! Már írtam róla korábban, hogy én sem éreztem közel magamhoz a mom jeanst stílust, de aztán ez lett az egyik kedvenc...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!