fbpx

Mint láthatjátok, a babakék, babarózsaszín, és a galambszürke eléggé alapszínek a ruhatáramban hideg nyár színtípusként. Kicsit később sikerül ezt megosztanom mint terveztem, és időközben már olyan hideg lett, hogy átmeneti kabátos időszakból sokan télikabátra váltottak – no sebaj, azért még hasznos lehet az elemzés.

Kabát

Nektek hány darab kabátotok van az átmeneti időszakra? Én ezt a vastagságú kabátot, ami a fotón van kb 15-20 fok között viselem, 5-15 között szövetkabátra váltok, és 5-8 fok alatt jön a legmelegebb, a Wellensteyn. A két szett elég hasonló, a kabát és a farmer is ugyanaz.

A kabát szteccses művelúr anyagból készült, aki látta élőben azok közül sokan megdicsérik, milyen finom kis anyaga van. Javaslok ilyen kabátot beszerezni rövidebb verzióban is, a nagyon hamar tönkremenő műbőr kabátokhoz képest ez évekig bírja a kiképzést. 

Farmer

A világoskék farmer szintén alapdarabja a ruhatáramnak, vékonyabb és vastagabb kivitelben is van: szaggatott, koptatott, mom jeans és slim fit is, hogy legyen minden évszakra és több stílusban is. Attól függően váltogatom őket, hogy mennyire szeretnék kényelmes lenni, vagy milyen cipőt veszek fel aznap, szóval nekem abszolút nem elég 1 vagy 2 darab a 4 évszakra.

Amikor vásárolok valakivel, akkor fizikai munkát végzek: óriási ruhakupacokat emelgetek, naponta kb 30x leguggolok/lehajolok az alsóbb polcokon lévő termékekért, és rengeteget sétálok az eladótérben fel-le, amíg összeválogatom a szetteket és a próbafülkéhez viszem, szóval fontos, hogy mozogjon velem is a ruha, tehát sztreccses, funkcionális legyen. Ha egy irodában dolgoznék, ennél lényegesen elegánsabban öltöznék.

Hideg nyár színtípus az őszi szezonban / Szemes Nóra személyi stylist

Mik a különbségek?

Táska

  • A bal oldalon a kis ezüst műbőr táskám van nálam.
  • A jobb oldalon egy közepes méretű valódi bőr Furla.

Számomra nem a legfontosabb szempont, hogy egy táska bőr legyen, bár törekszem rá, egész egyszerűen azért, mert tovább tartanak. Fenntarthatósági törekvéseimhez ez a szemlélet áll közel. Bőr vagy műbőr, nem számít, amennyiben a funkcióját ellátja, ez az elsődleges szempont, és utána maga az anyag. Ez a kis ezüst H&M táska is turiból van, évekkel ezelőtt találtam, több ügyfelemnek is találtunk pont ilyet, nagyon jó alapdarab. Nagy különbség van jó és rossz minőségű műbőr között, ez a jó fajta. Szeretem, hogy semmi súlya nincsen.

A Furla az egyik márka, amit javaslok másodkézből is beszerezni, elég jó minőség ez is. 10-20 éves táskákat is árulnak a neten jó állapotban. Az ún. ‘tervezett elavulás’ (lásd YouTube kisfilm: a villanykörte összeesküvés) a legtöbb márkát utolérte, tehát manapság már nem gyártanak olyan minőséget, mint 15-20 éve, meg azelőtt, ezért is virágzik annyira a ‘vintage divat’, mert akkoriban még nem ‘eldobható’ ruhákat gyártottak. Szóval kvázi minél régebbi egy darab, annál jobb lesz a minősége. Mindegy, hogy azt 200 forintért találod a helyi kis turiban vagy 20 ezerért egy menő vintage Shopban, akkor is jobb lesz, mint amit új kollekcióként árulnak a plázákban 1-2 vagy tízezer forintért. Ezt gondolom, ti is tapasztaljátok, csak nehéz elhinni sokszor, hogy tényleg így van.

Cipő

  • Bal oldalon babakék Oxford bőrcipő, ez eggyel melegebb, mint
  • a jobb oldali arany műbőr balerina

Akik régóta követtek, valószínű már unásig ismeritek a sztorit, mennyire nehéz a lábamra bármilyen cipőt találnom, ami kényelmes, annyira nem konfekcióméret vagyok. Ráadásul napi 5-10 kilométereket sétálok, ami extrán megnehezíti a kényelmes cipő megtalálását. Szóval emiatt, ha végre találok valamit, ami kb működik a lábamra, akkor finoman szólva addig hordom, amíg le nem esik rólam. Nyilván folyamatosan keresem az utódját és általában nem találom meg, szóval állandó cipőhiányban szenvedek.

Sokan ismerik ezt az érzést, bár a folyamatos keresés alatt én azt értem, hogy évi kb 100 cipőt próbálok fel, amik már egy bizonyos szempontrendszer alapján eleve le vannak szűkítve, és ebből lesz végül 1-2 kényelmes. Akinek ‘macerás’ lába van, az sajnos nem ússza ezt meg…

Mindkét cipőt turiban találtam évekkel ezelőtt, mindkettő teljesen új volt, ezt sokszor elmondom, hogy abszolút lehet nem használt cipőket is találni turiban. Ha nem válik be mégsem, legalább nem fáj annyira, és nem több tízezer forintom bánja.

Az Oxford cipő nagyon különleges szürkéskék színű, hajlékony talppal, puha, jó minőségű bőrből, a márka itthon nem kapható. Sajnos az elmúlt években világos színű Oxfordokat is nagyítóval lehet csak találni, mindenhol csak fekete van. Én szoknyához a magasságom miatt nem szoktam felvenni, csak skinny nadrágokhoz, de magasabb lányok bővebb darabokhoz is felvehetik.

Ha csinosabb, légiesebb összhatást szeretnék elérni, a balerinát veszem, a hegyesebb orr miatt ez az egész magasságot nyújtja.

Felső

  • Bal oldalon fehér vékony garbó
  • Jobb oldalon mályva színű csipke felső

Ilyen fehérből van 4-5 darabom különböző vastagságban, egymásra is szoktam venni őket, és azért is kell több, mert néha hetente többször is ilyet viselek, szóval mindig kell legyen egy tiszta a szekrényben. A 3 szín szabály miatt a hozzám hasonló fázós típusoknak jó trükk, hogy az egymásra vett rétegek nem csak színükben, de színárnyalataikban is egyezzenek meg.

Egy ilyen garbó elég jó alapdarab lehet a ruhatárban, a legtöbb szoknyámhoz és nadrágomhoz passzol, bár, mint minden alapdarab, önmagában igencsak unalmas tud lenni, ezt érdemes számításba venni.

Stílustipp

Ha a fehér felső már nem ilyen egyszerű szűk fazon, hanem például oversize, crop, azaz rövidített, buggyos vagy denevérujja van, vagy bármi kis különlegesség van benne, akkor izgalmasabb lesz az összhatás, bár emiatt nem is lesz annyira alapdarab.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Stílustipp: Így viseld az extrán bő szárú nadrágokat!

Tizensokéve már, hogy divatba jöttek a szűk szárú nadrágok, és én bizony emlékszem amikor a közös vásárlásokon mindenkire úgy kellett rákönyörögnöm, mert mindenki trapéz meg bootcut meg egyenes szárú nadrágokat hordott akkoriban. És most meg ugyanez fordítva van, hogy...

Stílustipp: Fehér nadrág nagyobb méretben

A tegnapi vásárláson találtunk két fehér nadrágot is Jolánnak, pedig azt mondta 14 éves kora óta nem viselt fehér nadrágot. Nagyon ijesztőnek tűnt számára elsőre a gondolat... Sokan azt hiszik, hogy 36-os méret felett, vagy szélesebb csípőre teljesen tiltólistásak a...

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....
error: Ez a tartalom védett!