fbpx

Tudtátok, hogy sokszor ugyanabban a gyárban készül két teljesen különböző márka ruhája, így az adott darab akár pontosan megegyezhet a másikkal? Vagyis két különböző márkánál kaphatod meg ugyanaz a ruhadarabot. Érdekes ?

Nekem idén nyáron ez a kék-fehér mintás hosszú lenge nyári ruha volt a kedvencem. Egy külföldön kapható márkánál láttam hasonlót egy éve, akkor beleszerettem, de mivel egy ideje nem veszek új ruhákat (a fenntarthatóság miatt, erről meséltem már korábban), így nyilván nem rendeltem meg (meg amúgy sem vásárolok online, az a másik). Néhány hete viszont megtaláltam egy turiban a vele 90%-ban megegyezőt! ? Ez egy másik márka, itthon szintén nem kapható.

 

Miért lett az egyik kedvenc ruhám?

 • A kék-fehér az nagyon nyár szín, így tökéletesen illik a színtípusomhoz (ami most nyilván nem látszik a naplementés, ellenfényben készült fotón, de élőben így van).
 • Nagyon tetszik, hogy szinte teljesen nyitott a háta, a vékony spagettipántok feldobják
 • Átszabattam kicsit varrónővel a fazonját: a hosszából kb 10 centi lejött, a derekát pedig ennek is bekarcsúsíttattam, így már tökéletesen áll

Mitől függ egy ruha értéke?

Az a darab, amire időt, energiát szánunk, az értékesebb lesz számunkra, mint amibe nem tettük bele ezt a külön törődést.

A ruha ÉRTÉKét jobb esetben nem az határozza meg, hogy mennyire volt drága. Mert ha rosszul áll, akkor teljesen mindegy, hogy 50 ezer Ft, 5 ezer vagy 5 száz volt-e, a végeredmény ugyanaz. Az is mindegy, hogy dizájner darab, vagy ajándék, vagy a legolcsóbb turis. Mégis azt tapasztalom a gardróbrendezéseken, hogy a drága daraboktól sokkal nehezebben válnak meg az emberek. Nem azért, mert kedvenc, hanem mert drága. Vagy mert márkás.

Éppen ezért szoktam a vásárlásokon azt javasolni, hogy ha valami drága, akkor az álljon kb tökéletesen. Mert egy olcsóbbat lecserél az ember, ha később talál olyat, ami jobban áll, de a drágához érzelmi kötődése van, pusztán az ára miatt.

Én a ruhadarabokat objektíven szoktam szemlélni, nem kap ‘megengedőbb’ értékelést egy drága vagy menő darab, mint egy olcsóbb. Az, hogy jól áll, nem attól függ, hogy mennyibe került. Igen, a jobb minőség az valóban több pénzbe kerül (kivéve ha másodkézből szerzed be), de a minőség, az ár, és az, hogy jól áll-e, az három teljesen különböző dolog. Ezt mutatja a Csodás babalék szövetkabát története is.

Ebben azért is van igen nagy tapasztalatom, mert azokkal az ügyfeleimmel, akikkel akár 6-8-10 éve rendszeresen vásárolok, mindig utánkövetjük a minőséget. Hogy ami nagyobb márka, vagy drágább volt, az vajon tényleg megérte-e az árát. És ez folyamatosan változik, nem úgy van, hogy az ember megjegyzi, hogy XY márka az ilyen meg olyan minőség. Sajnos.

Leegyszerűsítve minden évről-évre egyre rosszabb minőség, ártól teljesen függetlenül. Egy márkán belül pedig nemcsak a különböző kollekciók minősége eltérő, de ugyanaz a ‘basic’ modell, ami mindig kapható, annak is változik a minősége szezonról szezonra. Hallottál a villanykörte összeesküvésről?

 

Ideális esetben az kedvenc darab, ami jól áll:

 • színben
 • mintában
 • anyagban
 • fazonban
 • méretben
 • stílusban

Stílustipp

 • Ez a típusú könnyű viszkóz anyagú ruha nagyon jól mutat például rattan táskával, szalmakalappal, akár ugyanilyen szandállal, például telitalpú verzióban is.
 • Vagy kombinálhatod kizárólag fehér kiegészítőkkel.
 • Sokan az ilyesmi hosszú ruhákhoz tűsarkú cipőt vesznek fel, szerintem az illik talán a legkevésbé hozzá (biztos van kivétel, de az esetek nagy részében nem működik).
 • Egy lapos papucs/szandál vagy egy háncstalpú szandál tökéletesen megfelel erre a célra.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Stílustipp: Így viseld az extrán bő szárú nadrágokat!

Tizensokéve már, hogy divatba jöttek a szűk szárú nadrágok, és én bizony emlékszem amikor a közös vásárlásokon mindenkire úgy kellett rákönyörögnöm, mert mindenki trapéz meg bootcut meg egyenes szárú nadrágokat hordott akkoriban. És most meg ugyanez fordítva van, hogy...

Stílustipp: Fehér nadrág nagyobb méretben

A tegnapi vásárláson találtunk két fehér nadrágot is Jolánnak, pedig azt mondta 14 éves kora óta nem viselt fehér nadrágot. Nagyon ijesztőnek tűnt számára elsőre a gondolat... Sokan azt hiszik, hogy 36-os méret felett, vagy szélesebb csípőre teljesen tiltólistásak a...

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!