fbpx

Rendszeresen vásárolok ún. ‘petite’ ügyfelekkel, azaz olyanokkal, akik 160 cm alatt vannak. Elég gyakori magasság ez Magyarországon! A legfontosabb, hogy aki alacsony, annak nem csak egyszerűen rövidebb nadrág kell, hanem ARÁNYAIBAN rövidített!

Mit jelent a petite jelző a gyakorlatban?

Egy 155 centis lánynak egészen egyszerűen mások az arányai, mint egy 165 centis vagy 175 centis lánynak. Ez az, ami a legnagyobb nehézség a választáskor (más ruhadarabnál is, nyilván, nemcsak nadrágnál), hogy a legtöbb dolog arányaiban hosszú, amit nem old meg egy egyszerű levágatás. Ezért vannak ún. ‘petite’ vagy ‘short’ méretezések. (Persze létezik long/tall is…)

Ez nem azt jelenti, hogy csak az olyan nadrágok lehetnek jók az alacsonyabb lányoknak, ami petite méretezésre készült, de általában az áll rajtuk úgy, mintha rájuk öntötték volna.

Hol lehet petite méretezést kapni?

Az más kérdés, hogy Magyarországon az üzletekben szinte sehol nincs ilyen méretezés (egyszer láttam a Reserved tini szekciójában…), mert ez tipikusan az angol márkákra jellemző, akik jó néhány éve kivonultak itthonról. Ilyen volt a Next, Debenhams, Mark’s&Spencer például. Nyilván turikban lehet kapni, mert ott jórészt angol márkák vannak.

Ha petite méretezésű, akkor biztos jól fog állni?

Attól, hogy egy nadrág ‘petite’, még nem egyértemű, hogy jól is fog állni, ha valaki petite méret. Nyilván. Az csak egy szempont.

Attól még neki is van valamilyen testalkata, ami meghatározza, hogy mondjuk jól áll-e a magas derekú ún. paperbag fazonú nadrág, vagy a mom jeans, vagy a skinny vagy bármi egyéb fazon.

Ezek a jelzések, amit a nadrágok cetlijére írnak, segíthet valamennyire eligazodni (ha beszél valaki angolul) a nadrágfajták útvesztőjében, de csak valamennyire. Ugyanis ezek nem egységes kifejezések. A különböző márkák mást érthetnek magas derekú alatt (high rise), meg van super high rise is, de az sem mindegy, hogy ez a magas derék egy slim/skinny vagy netán culotte/mom jeans fazonhoz tartozik-e.

Petite, relaxed, high rise... Mit jelentenek ezek a nadrágokon? / Szemes Nóra személyi stylist

Ha téged már itt elvesztettünk, az teljesen normális, tényleg nagyon nehéz kiigazodni ezeken! A Testalkatok workshopon ilyen, és meg ennél is összetettebb dolgokról tanulunk.

Ha nem szeretnéd érteni a miérteket, csak szeretnél egy jól kombinálható ruhatárat, akkor a Stylisttal való közös vásárlás szolgáltatás való neked.

 

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Alapdarab: Fehér felső és farmer

Fontos tudni, hogy olyan nincsen, hogy valami minden színtípusnak, minden testalkatra, és minden stílusra illetve élethelyzetre alapdarab. Mindenestre a fehér felső és a kék farmer sokak ruhatárában megállja a helyét és jól kihasználható. Ha nem akarok gondolkozni az...

Outfitelemzés: Az eddigi legsportosabb szettem

Ez az eddigi legsportosabb szettem, amit megosztok veletek! Általában ennél egyrészt letisztultabban, másrészt elegánsabban / nőiesebben / csinosabban öltözöm. Ez számomra is egy kísérlet volt, hogyan érzem magam így. Van, akinek ez ‘semmi különös’ szett. Ami miatt...

Nagyobb mellméret = rossz melltartóméret?

Sokszor elmondom a közös vásárlásokon, hogy a nők 90%-a rossz melltartóméretet hord, és nem is tud róla. A legtöbben nagyobb hátméretet és ehhez kisebb kosárméret ez hordanak, mint kéne. A héten például 90/B méret helyett váltott ügyfelem 75/E méretre! Ég és föld a...
error: Ez a tartalom védett!