fbpx

Az ünnepek előtt az egyik utolsó gardróbrendezésen Brigi gyönyörű ruhatárában jártam. Briginek rendkívül jó stílusérzéke van, így a szelektálás helyett inkább a saját stílus kialakításán dolgoztunk, illetve átbeszéltük, miért jó vagy kevésbé előnyös egy-egy darab, mire érdemes figyelnie a jövőben.

A gardróbrendezés nagy tanulsága: a netről rendelt ruhák 80%-a szelektálásra került. 

Tapasztalatom szerint a méretezésen bukik el a legtöbb online rendelés. A különböző márkák méretezése jelentősen eltérhet egymástól, akár két méret különbség is lehet. Ha az adott márka méretezését ismerjük, akkor egyszerűbb a dolgunk, de még így sem mehetünk biztosra. Nagyobb márkáknál vannak almárkák, amelyek eltérő méretezést használnak: ilyen lehet például a casual, business, trend, sport, tini kategorizálás.

Ám ha a méret jó, az nem jelenti azt, hogy automatikusan jól is fog állni a kiszemelt ruha. 

A méreten kívül érdemes figyelembe venned: 

  • oversize-e az adott darab, mérethelyes-e?
  • mennyire rugalmas az anyag, mennyit enged, mennyire simul ki rajtunk?

Sokszor csak 1 centiméteren múlik, jó lesz-e a kiválasztott fazon vagy sem. Ha magasabbra esne egy varrás, már jó lenne, de mindez csak felvéve derül ki. Férfiaknak ilyen szempontból sokkal egyszerűbb a vásárlás, de nőknél ez igen nagy kihívás tud lenni!

A legtöbben nem tudják megállapítani, hogy amit a modellen látnak, az rajtuk, az ő színtípusukon, az ő méretükben miként mutatna felvéve. 

Ne dőlj be a modelleknek!

A legtöbb ember alakja nem hasonlít a modellekéhez: általában sem olyan magasak, sem olyan vékonyak nem vagyunk, nem olyan szép a tartásunk, nem olyan a súlyeloszlás rajtunk, és legfőképpen: nem vagyunk olyan feszesek. Ráadásul élőben sem profi smink, sem világítás vagy retus nincs rajtunk. Ezért szoktam mondani, hogy a modellek sem úgy néznek ki élőben, mint a modellek!

Illetve azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a modelleken a legtöbb esetben be van tűzve a ruha hátul, amit mi nem látunk, csak elhisszük, hogy rajtuk tökéletesen áll. Pedig az a csúf igazság, hogy a legtöbbször még rajtuk sem áll hibátlanul. Egy online katalógusba egy alkalommal 50-100 ruhát fotóznak le, nem állhat minden fazon és szín ugyanolyan jól rajtuk.

Tehát mindettől el kell(ene) tudnunk vonatkoztatni, és elképzelni, rajtunk vajon hogyan állna ugyanaz, majd így dönteni a megrendelésről.

 

Mindent a szemnek…

A másik fontos szempont, hogy a ruhák anyaga sokszor nem olyan, mint amit a katalógusfotón látunk. És általában nem pozitív irányban csalódunk…

Modell ismerőseim meséltek, hogy sokszor más anyagból gyártják le azt a ruhát, amit a katalógusba fotóznak, mint azt, amit végül az üzletekbe küldenek. Jobb minőségű anyagból, nyilván.

Ha pedig otthon felpróbáltuk a kevésbé jó választást, akkor a kognitív disszonancia elve alapján meggyőzzük magunkat, hogy bár nem jó, de nem is olyan rossz a rendelés. Megtartjuk, ha már megrendeltük, esetleg külön szállítási költséget is fizettünk rá. Olyan bonyolult lenne visszaküldeni, meg nincs erre időnk, nem baj… Ez különösen veszélyes terep, ha leárazva, néhány ezer forintért vettük a netes darabot, könnyebben legyintünk rá. Pedig az ilyen kis költségű vásárlásokból éves szinten sok tízezer forint összejöhet.

Ha mi tudatosak vagyunk a vásárlásban, tudjuk, hogy milyen színek állnak jól, hogy melyik fazon hogyan áll rajtunk felvéve, és ha nem áll jól, akkor időt-pénzt-energiát nem kímélve visszaküldjük a nem megfelelő darabokat, akkor természetesen egyszerűbb megoldás lehet az online rendelés.

Ha pedig ugyanannak a márkának ugyanazt a modelljét rendeljük meg, akkor kisebb a csalódás esélye is. Bár ha a fazont és a méretezést nem is, az anyagokat és a minőséget bizony itt is gyakran változtatják…

 

 

A Szín+Test Kombinált workshopon megtanulhatod, mely fazon hogy áll rajtad felvéve, és mely színeket keresd, ami a lehető legjobban kiemeli az arcodat.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Hogyan tudod megkedvelni a mom jeanst?

Sokan nem szeretik a Mom jeans-t... de sokan csak nem találták meg a megfelelő darabot, ami hátulról nézve állhatna mondjuk így is, mint a képen! Már írtam róla korábban, hogy én sem éreztem közel magamhoz a mom jeanst stílust, de aztán ez lett az egyik kedvenc...

Gendersemlegesség a divatban? VIDEÓ

A gendersemlegesség a divatban kérdéskörről fejtettem ki többek között én is a szakmai álláspontomat az M5 csatorna Ez itt a kérdés c. műsorában.A divatmárkák polcain egyre többször jelennek meg az ún. “Gendersemleges” darabok. A divatipar tudatosan törekszik-e a...

90’s évek és pasztell színek

Most a 90’es évek vannak újra divatban a pasztellszíneikkel, úgyhogy emiatt a nyár színtípusoknak kánaán a kínálat az üzletekben. A legújabb kedvencem ez a lila pulcsi. Nehéz volt eldönteni a két tökéletes szín közül melyiket válasszam... Ezeket a darabokat az...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!