fbpx

Az ünnepek előtt az egyik utolsó gardróbrendezésen Brigi gyönyörű ruhatárában jártam. Briginek rendkívül jó stílusérzéke van, így a szelektálás helyett inkább a saját stílus kialakításán dolgoztunk, illetve átbeszéltük, miért jó vagy kevésbé előnyös egy-egy darab, mire érdemes figyelnie a jövőben.

A gardróbrendezés nagy tanulsága: a netről rendelt ruhák 80%-a szelektálásra került. 

Tapasztalatom szerint a méretezésen bukik el a legtöbb online rendelés. A különböző márkák méretezése jelentősen eltérhet egymástól, akár két méret különbség is lehet. Ha az adott márka méretezését ismerjük, akkor egyszerűbb a dolgunk, de még így sem mehetünk biztosra. Nagyobb márkáknál vannak almárkák, amelyek eltérő méretezést használnak: ilyen lehet például a casual, business, trend, sport, tini kategorizálás.

Ám ha a méret jó, az nem jelenti azt, hogy automatikusan jól is fog állni a kiszemelt ruha. 

A méreten kívül érdemes figyelembe venned: 

  • oversize-e az adott darab, mérethelyes-e?
  • mennyire rugalmas az anyag, mennyit enged, mennyire simul ki rajtunk?

Sokszor csak 1 centiméteren múlik, jó lesz-e a kiválasztott fazon vagy sem. Ha magasabbra esne egy varrás, már jó lenne, de mindez csak felvéve derül ki. Férfiaknak ilyen szempontból sokkal egyszerűbb a vásárlás, de nőknél ez igen nagy kihívás tud lenni!

A legtöbben nem tudják megállapítani, hogy amit a modellen látnak, az rajtuk, az ő színtípusukon, az ő méretükben miként mutatna felvéve. 

Ne dőlj be a modelleknek!

A legtöbb ember alakja nem hasonlít a modellekéhez: általában sem olyan magasak, sem olyan vékonyak nem vagyunk, nem olyan szép a tartásunk, nem olyan a súlyeloszlás rajtunk, és legfőképpen: nem vagyunk olyan feszesek. Ráadásul élőben sem profi smink, sem világítás vagy retus nincs rajtunk. Ezért szoktam mondani, hogy a modellek sem úgy néznek ki élőben, mint a modellek!

Illetve azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a modelleken a legtöbb esetben be van tűzve a ruha hátul, amit mi nem látunk, csak elhisszük, hogy rajtuk tökéletesen áll. Pedig az a csúf igazság, hogy a legtöbbször még rajtuk sem áll hibátlanul. Egy online katalógusba egy alkalommal 50-100 ruhát fotóznak le, nem állhat minden fazon és szín ugyanolyan jól rajtuk.

Tehát mindettől el kell(ene) tudnunk vonatkoztatni, és elképzelni, rajtunk vajon hogyan állna ugyanaz, majd így dönteni a megrendelésről.

 

Mindent a szemnek…

A másik fontos szempont, hogy a ruhák anyaga sokszor nem olyan, mint amit a katalógusfotón látunk. És általában nem pozitív irányban csalódunk…

Modell ismerőseim meséltek, hogy sokszor más anyagból gyártják le azt a ruhát, amit a katalógusba fotóznak, mint azt, amit végül az üzletekbe küldenek. Jobb minőségű anyagból, nyilván.

Ha pedig otthon felpróbáltuk a kevésbé jó választást, akkor a kognitív disszonancia elve alapján meggyőzzük magunkat, hogy bár nem jó, de nem is olyan rossz a rendelés. Megtartjuk, ha már megrendeltük, esetleg külön szállítási költséget is fizettünk rá. Olyan bonyolult lenne visszaküldeni, meg nincs erre időnk, nem baj… Ez különösen veszélyes terep, ha leárazva, néhány ezer forintért vettük a netes darabot, könnyebben legyintünk rá. Pedig az ilyen kis költségű vásárlásokból éves szinten sok tízezer forint összejöhet.

Ha mi tudatosak vagyunk a vásárlásban, tudjuk, hogy milyen színek állnak jól, hogy melyik fazon hogyan áll rajtunk felvéve, és ha nem áll jól, akkor időt-pénzt-energiát nem kímélve visszaküldjük a nem megfelelő darabokat, akkor természetesen egyszerűbb megoldás lehet az online rendelés.

Ha pedig ugyanannak a márkának ugyanazt a modelljét rendeljük meg, akkor kisebb a csalódás esélye is. Bár ha a fazont és a méretezést nem is, az anyagokat és a minőséget bizony itt is gyakran változtatják…

 

 

A Szín+Test Kombinált workshopon megtanulhatod, mely fazon hogy áll rajtad felvéve, és mely színeket keresd, ami a lehető legjobban kiemeli az arcodat.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Hogyan tudod fejleszteni a stílusérzéked?

​Az már szuper lépés, ha felismerted, hogy nem érzed jól magad a jelenlegi ruháidban és szeretnél rajta változtatni. De vajon lehet-e fejleszteni a stílusunkon vagy ez egy velünk született képesség, ami vagy van vagy nincs? A stílus fejlesztésének első lépése A...

Vegyem meg vagy hagyjam ott? / Stílustanácsadás dilemmák

Most akkor ez jó vagy nem jó? Vegyem meg vagy hagyjam ott? Tartsam meg vagy dobjam ki? Stílustanácsadóként nap, mint nap ezekkel a kérdésekkel találkozom.Ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogy a stílustanácsadás nem egy ilyen egzakt dolog, mint a matematika, ahol a...

Petite, relaxed, high rise… Mit jelentenek ezek a kifejezések?

Rendszeresen vásárolok ún. ‘petite’ ügyfelekkel, azaz olyanokkal, akik 160 cm alatt vannak. Elég gyakori magasság ez Magyarországon! A legfontosabb, hogy aki alacsony, annak nem csak egyszerűen rövidebb nadrág kell, hanem ARÁNYAIBAN rövidített!Mit jelent a petite...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!