fbpx

Sokak fejében a szövetkabát még mindig csak a nagyon elegáns szettekhez illik. Illetve gyakran hallom ellenvetésként a ‘nekem a munkámhoz nem kell költözni’ mondatot. De akkor lehet-e laza szetthez is viselni a szövetkabátot?

Nos, a ‘nekem nem kell’ az egy nagyon összetett kérdéskör, talán tartok majd róla workshopot. Azonban azt is mondhatjuk, hogy ‘én nem akarok/nem szeretem/nem az én stílusom/kényelmesebb vagyok én annál’. És ezek mind itt akkor a saját választásaink lesznek, és nem egy külső kényszerítő erőnek való megfelelést jelentenek. 1f609.png

Nekem sem ‘kell’ így öltöznöm. De LEHET! És ez nagy különbség.

Tavasszal megünnepelvén, hogy kinyitottak a teraszok, elmentem egy kiülsős, laza hangvételű ‘megbeszélésre’. Akárki akármit viselhetett, nem volt ‘dress code’. Én ezt a szettet viseltem (illetve pólót és fekete bőrdzsekit a kabát alatt, mert ezt a képet még a múltkori Színelemzés workshopon csináltam, de kívülről ugyanígy nézett ki a szett).

Kell vagy szeretném?

Szóval a kérdés általában nem az, hogy KELL-e valamit viselnem, hanem hogy szeretném-e azt a valamit viselni!

 • Szeretném-e azt a stílust?
 • Szeretném-e azt a hatást?
 • Szeretném-e az azzal járó esetleges kényelmetlenséget?

Na ez az, ami már messze többet mond rólunk, a megjelenésünkről, mint gondolnánk. A különböző összeállítások különböző hatást váltanak ki az emberekből és a viselőjükből is.

A kérdés, hogy tudjuk-e viselni az elegánsabb darabokat? Mert úgy látom, hogy egyre kevésbé, és főleg ez lehet itt a megoldásra váró kihívás. 1f60a.png

Szóval, bár nem vagyok az a sportcipős-farmeres lány, ha tehetném, akkor non-stop csinos-nőies-romantikus egyberuhákban járnék. De ahhoz a trópusokra kéne költöznöm, vagy legalább valami nonstop 25 fok+ helyre, hogy ne fagyjak szét. Addig is a jelenlegi valóságom az, hogy a szabadidőmben RENGETEGET sétálok, amihez ez egy MELEG és viszonylag csinos szett. Semmi esetre sem venném fel ezt a cipőt munkába, ha irodában dolgoznék, akkor sem, és akkor sem, ha ‘nem kell kiöltözni’.

Elegáns = kiskosztüm?

Amúgy viccesnek tartom, hogy a mai napig kapok olyan leveleket az ügyfeleimtől, amiben leírják, hogy ‘nem kiskosztümös’ stílust szeretnének. 1f923.png Ami azért mókás, mert nem tudom, BÁRKI hord-e manapság napi szinten ‘kiskosztümöt’. Mondom ezt úgy, hogy rendszeresen dolgozom együtt közép- és felsővezetőkkel, ügyvédekkel, adótanácsadókkal, illetve elegánsabb területen dolgozókkal.

A kiskosztüm divat volt 15-20 éve, most meg nem divat. (Bár valamilyen formában épp visszatérőben a matchy-matchy. De azt nem nevezhetjük semmiképp sem hagyományos értelembe vett kiskosztümnek!) Ez nem vonatkozik férfiaknál az öltönyre, az más kérdés. Most az ún. ‘Business casual’, vagy inkább ‘Smart casual’ a divat, ha elegáns megjelenést akarunk. Csak éppen nagyon sokan nagyon sokfélét értenek ezalatt, es a különböző területeken más az, amit az elegáns megjelenés takar (pl. reklámszektor vs bankszektor).

Mitől elegánsabb ez a szett egy sima farmer+tornacipő szettnél?

 • Először is, a SZÍNEK:

Minél kevesebb színt viselünk egy szettben, annál letisztultabb az összhatás.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy színes szett ne lehetne elegáns. Dehogynem! Csak ahhoz már nagyon kell érteni, hogy mely színek, illetve egészen pontosan mely színárnyalatok, mely stílusok, mely anyagok hogyan illenek össze.

 • A másik, hogy ez egy VILÁGOS szett! És a világos darabok általában elegánsabbak. 
 • A harmadik, hogy rengeteget számít, hogy van-e rajtunk smink, mennyire van megcsinálva a hajunk, van-e ékszer a szetthez, vagy milyenek a körmeink. Bár a képen nem látszik, de van rajtam egy alap smink, a hajam meg van csinálva, a fülbevaló is egy visszafogott, de élőben karakteresebb darab. (A körmeimen nincsen géllakk, én szeretem a natúr verziót)
 • A negyedik, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy az a sportcipő egészen pontosan milyen sportcipő. Ahogy a mondás is tartja: az ördög valóban a részletekben rejlik.

A legelegánsabb sportcipő kategóriában a logó és felirat nélküli, teljesen fehér/fekete bőr vagy műbőr tornacipő (és ez alapdarab is, ahogy azt már többször említettük a csoportban) Ilyet nem találtam, ami a felemás lábaimra kényelmes lenne hosszútávon. Futócipő kategóriában viszont szintén olyat keresünk, ami lehetőleg egyszínű, és sajnos ilyet logó nélkül kb lehetetlen találni … Ebben az esetben legalább ne legyen feltűnő az a logó, mint nekem itt a képen. Ebben a modellben kényelmesen elfér a lábam, a talpa hajlékony és a felsőrésze textil, ami nyúlik, így sokat tudok benne sétálni.

A cipő felsőrész és a talp színe, ha nem is egyezik, de elég közel van egymáshoz, így ebben a világos szettben abszolút megállja a helyét.

 • Ötödik: Itt a szettben kulcsfontosságú, hogy TITOKZOKNIval vegyük fel az ilyen sportcipőket. Na most az a titokzokni, ami titokban marad. Tehát nem látjuk, mert nem látszik ki. Ezt sokszor kihívás lehet megtalálni, de fontos eleme a szettnek! Nézd meg, mennyire fedi a cipő a lábad és ahhoz válassz zoknit.

Már említettem a trükköm, de akkor itt újra: ha fázós vagy, mint én, akkor harisnyazokni+pamutzokni kombináció is működik. Mindegy, melyiket veszed alulra, amelyik tetszik. Izzadós lábnál gondolom célszerűbb a pamutzoknit felvenni először.

 • Hatodik, hogy a farmer lefelé szűkülő és bokavillantós legyen.

Ne hidd el, próbáld ki! Nézd meg az egész alakos tükröd előtt, hogy az egyik lábadon hosszú a nadrág, a másikon boka fölé ér (hosszú zokni nélkül természetesen). Egyértelmű lesz a különbség. Alacsony lányoknak nehezebb ilyet találni, de akkor ők felhajthatják az ‘ankle’ fazont, ami rajtuk ugye hosszabb (én is alacsony lány vagyok, és a fotón pont ezt a trükköt alkalmaztam)

 • HETEDIK, hogy a fehér blúz elegáns, fényes anyagból van. 

Bár valójában egy viszkóz ing is megteszi, csak az ugye könnyen gyűrődik. De a fényesebb anyagok mindig elegánsabbak. Kényelmetlenebbek is, tudom, nekem is van egy testem, amin érzékelem a különbséget. Ez esetben eldöntjük, hogy mi éppen kényelmesek vagy csinosak/elegánsak szeretnénk-e lenni, és úgy járunk el.

És a plusz egy összetevő, ami rögtön 3 is:

 • MAGABIZTOSSÁG 
 • KISUGÁRZÁS 
 • SZÉP TARTÁS/JÁRÁS 

Ezek nélkül ugyanez a szett nem kelti ezt a hatást. Erre mondjuk röviden, hogy tudni kell viselni egy darabot! Ez az, amit a modellek tudnak, amivel eladják az adott darabot, hogy magabiztosan, kisugárzással tudnak viselni egy liszteszsákot is! Ez már egy öltözködésnél sokkal összetettebb kérdéskör, és a MEGJELENÉS témakörébe tartozik.

A Nőies megjelenés workshopomon beszélek erről is: https://szemesnora.hu/noies-megjelenes-workshop/

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....

A kényelmes cipő titka

Tudtad, hogy egy cipőnél nem csak azon múlik, hogy kényelmes, hogy milyen márka vagy hogy valódi bőrből készült-e?Logikusan a jobb minőségű cipők általában drágábbak is. 20-30.000 Ft alatt manapság nehéz minőséget találni, de nem ritka a 40-50.000 Ft-os ár sem,...

Vásárlás stylisttal: Tavasz színtípusú anyukával vásároltunk

Dórival tavaly vásároltunk először, a pláza után most a turis vásárlást szerette volna kipróbálni. Sok ügyfelem választja ezt, akkor is, ha előtte akár sosem ment ilyen helyre, vagy néhány sikertelen kísérlet után feladta. Dóri 30-as tavasz színtípusú petite anyuka....
error: Ez a tartalom védett!