fbpx

A temetés nem rólunk szól, ez egy megemlékezés, érdemes ennek megfelelően megadni a tiszteletet – a megjelenésünkkel is. Ha közeli hozzátartozó temetéséről van szó, akkor sok szem fog ránk szegeződni, tehát nem lehet észrevétlennek maradni, ezzel érdemes számolni. De mi az, ami illik és mit érdemes kerülni egy búcsúztatón? Dióhéjban: egyszerű, letisztult, fekete.

Ahány nép, annyi szokás. Én a magyar hagyománnyal és etikettel kapcsolatban gyűjtöttem össze a gondolataimat. Ha valaki más országba vagy más hagyománykörbe hivatalos, úgy érdemes utána olvasni az ottani szokásrendnek. 

Milyen szín?

Én javaslom a fekete szín viselését. Ha valaki nagyon ódzkodik tőle, akkor egy sötétkékmajdnemfekete (nagyon sötétkék) vagy nagyon sötétszürke színnel tudja helyettesíteni. Ha valakinek nincs talonban egyik színből sem, akkor turiban rendkívül jó áron, már 2000-3000 Ft-ért be lehet szerezni egy temetésre is alkalmas fekete ruhát. Vagy akár kölcsön is lehet kérni egy ismerőstől, mert fekete általában mindenkinek van.

Milyen stílus?

 • Az öltözék legyen egyszerű, inkább elegáns felé hajló.
 • Ne legyen tapadós, kivágott, rövid, áttetsző, tehát kicsit se legyen szexi vagy közönséges, de túl divatos sem.
 • Magának a fazonnak a kiválasztásakor (mint mindig, most is) az egyéni szempontok és körülmények döntenek.

Férfi viselet temetésre

 • Férfiaknak minden évszakban a fekete öltöny az ideális, fehér inggel, fekete nyakkendővel.
 • Öltöny híján fekete nadrágot, inget és cipő javaslok.
 • Pólót nem illik viselni temetésen, akármennyire nagy is a hőség.

Kiegészítők – Mi az, ami még illendő?

Cipő

Ez nagyban függ a személy stílusától, hogy a magas sarkút vagy inkább a laposat preferálja. Bizonyos szertartásokon végig állni kell vagy hosszabb távot sétálni a szabadban, ezt érdemes figyelembe venni. 

 • Ha a lapos cipő mellett döntünk, akkor se legyen sportosabb egy balerina típusú cipőnél nyáron, vagy lovaglócsizmánál télen. Tehát a sportcipő nem megfelelő viselet.
 • Ha inkább magas sarkú lábbelit viselnénk, akkor semmiképp se tűsarkú legyen, 12 centis sarokkal, hanem egy maximum 5-8 cm-es visszafogott, egyszerű darab. Az éktalpú cipő magas sarkú ugyan, de könnyebb benne közlekedni.
 • Nyáron nyitott szandál helyett zárt cipő illik.

Harisnya

Ha az időjárás miatt viselünk kell, akkor mindenképpen feketét válasszunk.

 • Átmeneti időben lehet 15/20 DEN-es (ez már némileg áttetsző).
 • Télen lehet 100/200 DEN-es (a vastagszálú fajta).
 • Nyáron, nagy melegben szerintem el lehet tekinteni tőle.

Napszemüveg

A napszemüveg közeli hozzátartozó esetén megengedett, amennyiben az egy egyszerű, fekete darab, és a kisírt szemeket szeretnénk vele elrejteni. Minden egyéb esetben szerintem egyáltalán nem illendő, mindenképp javasolnám az elkerülését.

Ékszerek

Nyakláncok, gyűrűk, karkötők, fülbevalók csak minimálisan ajánlottak, a nagy, feltűnő bizsukat mindenképp érdemes elkerülni.

Táska

A legideálisabb egy fekete színű táska, amin nincsenek díszítések.

 • A vállra vagy kézbe vehető kisebb méretű darabok finomítják az összhatást.
 • A hátizsák, oldaltáska vagy a nagyméretű batyus táskák kerülendőek.

Télen a kiegészítők is ideális esetben fekete színűek. Tehát a sapka, sál, kesztyű is.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Vásárlás stylisttal: Ha utálsz vásárolni

Vera többek között ezt írta nekem: “Az elméletet nem ismerem, nem is nagyon érdekel. Csak legyen mit felkapnom reggelente, amiben jól érzem magam, és megfelelő." Tipikusan ilyen gondolatokkal keresnek meg azok az ügyfeleim, akik a közös vásárlást választják. Mennyi...

Max Mara Teddy kabát turiból?

A minap kitettem Instagram storyba ezt a kabátot, amit most vettem a turiban. Egy barátnőm mutatta, hogy pont ezt nézte ki a Max Mara oldalán, csak ‘kicsit’ drága. ​Elég sok színben elérhető, de 750 ezer-1M Ft körüli árakon van az eredeti Max Mara Teddy verzió,...

Tudtad? Többféle fekete színárnyalat létezik

Tudtad, hogy fekete és fekete között is van különbség?A bal oldali, tompa fekete a nem tél színtípusok kiváltó színe lehet, ha mindenképp ragaszkodnak a ‘feketéhez’. ‘Szerencsére’ ezt az ún. tervezett elavulás amúgy is megoldja nekünk, mert a legtöbb természetes...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!