fbpx

Miért érdemes ismerni a saját színeinket? Mikor szoktam színelemzést végezni? Miért nem lehet megállapítani csak ránézéssel a színtípust? Hogyan segít a színtípus ismerete a ruhatár kialakításában? Összegyűjtöttem a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat.

Mi történik a színtanácsadáson?

​A színtanácsadás során megnézzük mely színárnyalatok a legelőnyösebbek számodra, melyek sápasztanak, melyek mutatnak idősebbnek és melyek azok, melyek fiatalabbá, frissebbé teszik a megjelenésedet.

Miért érdemes ismerni a személyes színeinket?

Tapasztalataim szerint nagyon sokat számít, ha rátalálsz a személyes színeidre, és elkezded viselni ezeket az árnyalatokat. Ha ismered, milyen árnyalatok állnak neked igazán jól:

 • Akár mínusz 10 évet is letagadhatsz, mivel ezek a színek ragyogóvá teszik a bőrödet, kiemelik a szemszínedet, a hajszínedet.
 • A fentiek miatt jobban érzed majd magad a bőrödben.
 • Ha jobban érzed magad a bőrödben, magabiztosabb is leszel, ez a magabiztosság pedig sugározni fog rólad. Lehet, hogy a kollégáid csak azt veszik észre, hogy „valami nagyon jó dolog” történt veled, hogy „szerelmes vagy” vagy „lefogytál”, holott semmi más nem történt, csak a hozzád illő, a természetes szépségedet legjobban kiemelő árnyalatokat viseled.
 • Könnyebben és hatékonyabban vásárolsz majd, hiszen a szemed rááll bizonyos árnyalatokra, és gyorsabban megtalálod ezeket.
 • ​Spórolsz, mivel nem veszel meg olyan holmikat, amelyekről pontosan tudod, hogy nem állnak jól. Ki szeretne rosszabbul kinézni, ha egyszer tudja, hogy csak a színek segítségével milyen látványos lehet az „átalakulása”.
 • A megfelelő színek sokat hozzátesznek ahhoz, hogy hitelesebbnek tűnj mások szemében. Az öltözködéseddel, így a színekkel is alátámaszthatod a saját szerepedet, mondanivalódat. Sokan azért keresnek meg, mert a társkeresést szeretnék elősegíteni a stílusosabb megjelenéssel.

Hiszem és vallom, hogy a megjelenés, a stílusos öltözködés nagyon fontos, és az első benyomásban rettentő nagy szerepe van.  Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy természetesen ez csak egy külső plusz segítség, és a belső tulajdonságokon, a viselkedésen, a természeten múlik minden. Nem kell aggódni, ha a külsőnk jelenleg nem támasztja alá azt a képet amit magunkról üzenni szeretnénk, mert ezen könnyen lehet változtatni. Sokszor időbe telik, és sok mindent megtudhatunk magunkról az út folyamán.

Megfelelő hajszín, akár mínusz tíz év! Nézd meg tanítványom, Kriszta átalakulását!

Van tudományos alapja a színtanácsadásnak, vagy az egész csak hókuszpókusz?

A színekkel sokan foglalkoztak Johann Wolfgang von Goethétől kezdve Johannes Ittenig. Johannes Itten volt az, aki először írta le a „négy évszak” elméletet. Ő sorolta először az embereket a négy évszaknak megfelelő négy típusba a természetes (!) hajszínük, szemszínük és bőrszínük alapján. A Color Me Beautiful című, 1980-ban megjelent könyvben már nem négy, hanem 12 típusról van szó. A tavasz, a nyár, az ősz és a tél típuson belül három-három altípust is meghatározhatunk, amelyek a fő színtípusok keverékei.​​

Hogyan zajlik a színtanácsadás?

A színtanácsadás célja, hogy a saját szemeddel lásd, mely színek állnak nagyon jól, mely színek azok, amelyek nem változtatnak különösebben a megjelenéseden. Ehhez az kell, hogy személyesen találkozzunk, és minél több árnyalatot kipróbáljunk rajtad.

100 kendővel dolgozol, de 100 színből hogyan jön össze minden évszaknak megfelelő árnyalat?

​Színtanácsadóként 100 színes kendővel dolgozunk. A fő típusokba 25-25 kendő tartozik, ezzel már szépen meg lehet határozni a legjobb árnyalatokat. A finomhangoláshoz kell a szakértő szeme is. Én pontosan tudom, hogy a nyár típusba tartozó árnyalatok közül melyek tartoznak a nyár altípusaihoz.

Az egyéni színelemzés végén kapsz tőlem egy színtípusodra jellemző palettát is, amelyet magaddal vihetsz a vásárláshoz is.

És akkor csak 25 szín áll jól?

Természetesen nem, hiszen rengeteg árnyalat létezik a világon. Ha pontosabb szeretnék lenni, a világ összes árnyalatának egy tizenkettede az, ami jobban áll. A színelemzés során elkezded látni a színeket, a saját színeidet. A palettád pedig segítséget nyújt abban, hogy minél több árnyalatot meg tudj határozni, amikor már nem állok melletted.

A fekete és a fehér mindenkinek jól áll, nem?

Nem bizony! A színtanácsadás során kiderül, hogy neked például jól áll-e a fekete, és vajon a fehérnek mely árnyalata.

Léteznek jolly joker színek?

​Szinte az ÖSSZES színtípus jolly joker színe a tengerészkék középkék árnyalata. Ez a sötétkék az, amit szinte bárki viselhet, de azért nem viselhetünk az év 365 napján navy blue-t.

Ha valakinek csak a világos színek állnak jól, az hogyan öltözzön ősszel és télen?

Létezik több olyan színtípus is, amelynek csak a világosabb árnyalatok állnak jól, de az ő palettájukon is vannak sötétebb árnyalatok: szürkék, középkékek, sötétebb zöldek. Természetesen egyik árnyalat sem olyan sötét, mint a fekete, de nagyon jól kihasználható árnyalatokról van szó, amelyek gyönyörűen illenek a paletta többi árnyalatához. Így lesz az összkép harmonikus és egységes.

Hogyan érkezzek színtanácsadásra?

 • Ha teheted gyere kényelmes ruhában, a színe nem számít, hiszen úgyis kapsz majd egy nagy fehér kendőt, hogy ne zavarjanak a színek.
 • Ha teheted, érkezz smink nélkül, vagy hozz magaddal sminklemosót.
 • Ha festve van a hajad, az nem baj, az elemzés során teljesen letakarjuk majd. A hajszín befolyásolja ugyan az összképet, de mindig a hajszín, szemszín, bőrszín egységét kell nézni, az arcon látható kontrasztokat. Ha a hajszínt kivesszük a képletből, akkor is meg lehet határozni a színtípust. (Gondoljatok azokra, akik ilyen-olyan okból kifolyólag kopaszok.)

Mennyi ideig tart az elemzés?

​Az színelemzés nemcsak arról szól, hogy meghatározzuk a színtípusodat. Sokkal inkább arról, hogy te magad lásd a különbségeket, hogy megértsd a színek működését, hogy magadtól is használni tudd majd a megszerzett tudást.

Van olyan a szolgáltatásaid között, melynek része a színtanácsadás?

​Ha a Gardróbrendezés vagy a Vásárlás stylisttal szolgáltatást választod, nagyjából meg tudom tippelni, milyen színtípusba tartozol, de csak a kendős színelemzéssel mondható meg biztosan, melyik a típusod.

​Azt azonban tudnod kell, hogy a színek ismerete nagyon fontos akkor, ha tudatosan szeretnétek felépíteni a ruhatáratokat, de a színek nem minden. Ugyanilyen figyelmet érdemelnek az anyagok, a minták, a fazonok, és még hosszasan sorolhatnám.

Mikor válasszam az egyéni színtanácsadást?

​A színtanácsadás egyfajta belépő a személyi styling világába. Ha még nem vagy rákészülve a gardróbrendezésre vagy a közös vásárlásra, akkor kezd ezzel. Már a megfelelő színek viselésével is egészen elképesztő lehet a változás.

Ha szívesen kipróbálnád az egyéni színtanácsadást, jelentkezz!

Mi van akkor, ha a vásárlás során nem találok pontosan olyan színeket, mint amilyenek a palettámon szerepelnek?

Sajnos, vásárlóként a boltok kínálatából kell válogatnunk, amelyek nem minden szezonban kényeztetik el az összes színtípust. Ilyenkor két dolgot tehetsz:

 • A legjobb, ha türelmes vagy, és kivárod, amíg eljön a te időd. Ha megvárod azt a színű nadrágot, kabátot vagy felsőt, amiről pontosan tudod, hogy nemcsak a színe tökéletes, hanem a fazonja, az anyaga, a mintája is.
 • Ha nincs erre sem időd, sem energiád, akkor azt mondom, hogy a 80%-osan tökéletes darabok is tökéletesek. Ha már annyit tudsz, hogy a hideg színek állnak jól, azon belül is inkább a világosak, akkor valószínűleg nem fogsz mellélőni az árnyalattal sem.

Van valami segítség ahhoz, hogy eldöntsük, hogy egy szín hideg vagy meleg? Vagy csak gyakorlás?

​A színtanácsadás során sokat mesélek a színekről, így számodra is ki fog derülni, melyek a hideg és melyek a meleg árnyalatok. A szemedet (és az agyadat) rá fogom vezetni arra, hogyan nézd és elemezd a színeket, mit figyelj meg velük kapcsolatban. A színes kendők sokat segítenek ebben, a végére nagyon el fogsz fáradni, de érteni fogod a rendszert. Ha mégsem tudnád a gyakorlatba átültetni, részt tudsz venni egy Szín+Test Gyakorlati alkalmon!

Ha nem áll jól valamilyen szín, attól azt viselhetem az arcomtól távol, például nadrágként vagy szoknyaként?

Ha ragaszkodsz valamilyen árnyalathoz, akkor azt szoktam javasolni, hogy mielőtt teljesen elhagynád, viselheted az arcodtól távol. De hamar rá fogsz döbbenni arra, hogy a legjobban a palettádon belüli árnyalatok illenek a legjobban egymáshoz. Ettől lesz igazán harmonikus a megjelenésed. Ha egyáltalán nem áll jól a fekete, de ragaszkodsz hozzá, akkor azt viselheted ugyan nadrágként, de minden esetben kevésbé harmonikus lesz az összkép, mint például egy sötétkék vagy szürke nadrág esetén.

A kiegészítőknek is érdemes követni a színtípust?

​Igen, hiszen ezek is az öltözék részei. Sőt, ha igazán maximalista vagy, arra is figyelj, hogy a táskádon vagy cipődön található fémalkatrészek is a színtípusodnak megfelelő árnyalatúak legyenek.

Mi van, ha nem tetszenek azok a színek, amelyek jól állnak?

​A tapasztalataim szerint az, aki már rávette magát, hogy eljöjjön színtanácsadásra, sokkal nyitottabban áll az új színekhez. Vannak olyan árnyalatok, amelyek talán nem tetszenek, de ha a szemed láttára változik tőle az arcod szebbé, fiatalabbá, vagy lesz még szebb a szemszíned vagy a hajszíned, akkor még nyitottabbá válsz, és talán a következő vásárláskor már te is igent mondasz a pirosra vagy a lilára.

Természetesen előfordulhat, hogy nem tudsz megbarátkozni egy csokor árnyalattal, amelyek amúgy nagyon jól mutatnak rajtad. Semmi baj! A palettádon sok-sok egyéb árnyalat mellett dönthetsz még.

Mennyi idővel előre kell bejelentkezni hozzád?

​Általában 1-2 héttel előre érdemes időpontot kérni. Ha külföldről jössz vagy épp sokat utazol és nagyon meg kell tervezned előre, akkor előfordul, hogy 1-2 hónappal előre is tudok adni időpontot (ritkán). Ha kifejezett preferenciád van, hogy csak bizonyos napokon érsz rá, akkor érdemes hamar bejelentkezned, mert lehet, hogy más is pont azokra a napokra pályázik, így az hamar betelik (pl. péntekek).

Ennek ellenére nyugodtan próbálkozz akkor is, ha csak 1-2 nappal előre tudod a menetrended. Néha pár nappal előre is van hely és fel lehet iratkozni várólistára is.

Tegeződünk vagy magázódunk?

Amikor először keresel meg, tegeződő e-mailt fogsz kapni, mert az ügyfeleim 99%-val tegeződünk. Ha nem szeretnéd, hogy tegeződjünk, kérlek, írj magázódó levelet. Az a tapasztalatom, hogy a tegeződés segít az ellazulásban – hiszen a tanácsadás során elég bizalmas kapcsolatban leszünk.

​Te milyen színtípusba tartozol?

​Sokáig abban a hitben éltem, hogy tavasz típus vagyok, majd a kendős színtanácsadás során számomra is kiderült, hogy valójában hideg nyár típusba tartozom. Jól áll egy-két élénk téli szín is, de van néhány olyan tavasz típushoz illő árnyalat, amelyről csak a szakértő szem tudja megmondani, hogy nem igazán az én színeim.

A rózsaszín a kedvenc színem, de általában színesek öltözködöm. Színek nélkül nem tudnék létezni, ez áll jól nekem és ettől jó kedvem lesz, miért is hagynám ki?

Mióta foglalkozol személyi stylinggal?

​Divatstylistként kezdtem a pályafutásom 20 évvel ezelőtt. Stílustanácsadóként és személyi stylistként 18 éve dolgozom.
Napi szinten vásárolok vagy gardróbrendezek valakivel, és a stílustan tudásomat mind elméletben mind gyakorlatban napi szinten karban tartom a témában-hiszen ez a hobbim is egyben.

Mennyi ügyfeled van?

Az elmúlt 16 évben gardróbrendezés vagy közös vásárlás témakörben több, mint 3000 ügyfél fordult hozzám stílustanácsért, legyen az vásárlás stylisttal, gardróbrendezés, vagy színtanácsadás. Ha az előadásokat, tréningeket és workshopokat is beleszámoljuk, akkor bőven 4000 felett van ez a szám 🙂

Női vagy férfi ügyfeled van több?

​Úgy 60-40% lehet az arány a nők javára, de igazából ezt még sosem számoltam össze. Több hölgy ügyfél keres meg, de az urak gyakrabban járnak vissza. Ennek az oka az, hogy sok női ügyfelem szeretné elsajátítani a tudást, nem csak a végeredményre utazik, a férfiak viszont a „gyorsan legyünk túl rajta évente egyszer-kétszer, nem tanulom meg” megoldást választják inkább.

A fotók egy Kendős Szín+Test Kombinált workshopon készültek. A képeket Mészáros Virág készítette.

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!