fbpx

Melyik szolgáltatást kinek ajánlott? Mennyi pénzt érdemes szánni a vásárlásra? Milyen üzletekbe megyünk? Összegyűjtöttem a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat.

Hogyan zajlik a stílustanácsadás?

  1. Eldöntöd, hogy szeretnéd a változást. Fontos, hogy te döntsd el, ne más erőltesse.
  2. Átgondolod, mikor és mennyit tudsz rászánni időben, energiában és pénzben.
  3. Átgondolod, mely szolgáltatást szeretnéd igénybe venni, vagy milyen sorrendben (elmélet/gyakorlat).
  4. Bejelentkezel hozzám.
  5. Egyeztetünk időpontot.
  6. Sok kérdésre válaszolsz nekem e-mailben és még fotót is küldesz magadról. 🙂
  7. Megtörténik a stílustanácsadás (gardróbrendezés, vásárlás stylisttal, workshop, Skype tanácsadás, Stílus tréning, stb.)

Ha bizonytalan vagy még, olvasgass véleményeket más hogy élte meg, milyen eredménnyel!

Hogyan kezdjük?

Bár válaszokért jössz, először mégis kérdéseket kapsz.

Küldök egy kérdéssort a vásárlás előtt. Ennek kitöltése körülbelül 15-60 percet vesz igénybe, attól függően mennyire ismered saját magad és az igényeidet.

A válaszok nélkül sajnos nem tudom elkezdeni a Veled való közös munkát.

Először energiát fektetünk valamibe és majd eztán tudjuk kivenni onnan a többletet :).
Ez egy közös munka, nem én csinálom meg helyetted. Én segíteni tudok, amennyiben ismered a számodra fontos szempontokat.

Ez a kérdéssor azért fontos, hogy megismerjelek, tisztában legyek a veled kapcsolatos tényekkel. Képet kapjak az életedről, elmondhasd, mit szeretnél és nekem is legyen egy benyomásom rólad. Így tudok előtte szellemileg-lelkileg felkészülni a közös napunkra, rád hangolódni. Add meg magadnak is a kellő időt, részletesen gondold át a válaszokat és írd meg ezeket a lehető legőszintébben –​ így tudok a lehető legjobb módon segíteni neked.

 

Ajándékba adható a szolgáltatás?

Az ajándékkártya szolgáltatás 2016. december 31-én megszűnt. Számomra kiemelt hangsúlyt kap a közös munka a stílustanácsadásban. Ez egy olyanfajta tanácsadás, ahol az alanynak befogadónak, együttműködőnek és proaktívnak célszerű lennie, hogy sikeres napot zárjunk. Mint minden tanácsadásnál, így itt is fontos, hogy a résztvevő maga válassza ki azt, akivel úgy érzi együtt tud működni. Ez egy bizalmi szakma, félig pszichológusi szerep az, amit betöltök ilyenkor ügyfeleim életében.

Ahogy a pszichológus, úgy a stílustanácsadás sem kötelező; aki úgy érzi, szüksége van rá, az vegye igénybe, mi pedig nem célozgatunk rá senkinek. Akkor sem, ha tiszta szívünkből jön a segítő szándék. Amint az alany készen áll rá, úgy megkeresi a számára megfelelő szakembert, akihez a szíve húz. Biztosíthatjuk róla, hogy támogatjuk, mellette állunk, beszállunk az anyagi részébe, de nem erőltetjük.

Tudom, manapság trendi dolog lett személyi stylistot fogadni, ám továbbra is az a hitvallásom, hogy ez egy belső munka, mely legfőképp önmagamban zajlik. Az egyes ruhák, színek, formák, minták, amelyeket magamon viselek, a belső lelkivilágom tükrözik, a magamról alkotott kép kivetülései. Bár látszólag a ruhákról szól egy gardróbrendezés vagy közös vásárlás stylisttal, ám valójában a stílus kialakítása lelki síkon kezdődik, majd ott belül folytatódik, alakul velünk, a személyiségünkkel, a jellemünkkel, a korunkkal, az élethelyzetünkkel, hosszú-hosszú éveken át elkísér.

A gardróbrendezést vagy a vásárlást válasszam?

Attól függ, mire szeretnél megoldást kapni. Ha úgy érzed, van egy csomó ruhád, tetszenek is, de mondjuk, nem tudod, mit mivel párosíts és szeretnéd megtudni az egyes darabokról, jól állnak-e, akkor mindenképp ajánlom a gardróbrendezést. Ha nem áll jelenleg rendelkezésedre egy nagyobb összeg, amit vásárlásra tudsz szánni, szintén érdemes lehet a gardróbrendezéssel kezdeni, hogy tisztábban lásd az irányt, és egyedül is megpróbálkozhatsz a későbbiekben részletekben az új ruhatárad felépítésével.

Ha úgy érzed, hiába tele a szekrényed ruhákkal, de jó szívvel nem hordanád már azokat a darabokat, akkor a vásárlás lesz a megoldás. Ez után még mindig kérhetsz gardróbrendezést is, ahol szetteket állítunk össze a ruhatáradból.

Ha nem szeretsz vásárolni, soha nem tudtad, mi áll jól, nem ismered a hozzád illő fazonokat és nem is érdekel, mi miért jó, neked a megoldás kell; egy jól használható darabokból összeállított ruhatár, mely a lehető legjobb ár-érték arányban beszerezhető és a testalkatodra, színeidre, életmódodhoz, személyiségedhez a lehető legjobban illik. A személyi stylist szolgáltatás leveszi a válladról ezt a terhet, és segít megoldást találni a kérdésekre.

A vásárlásban benne van a stílustanácsadás is?

Alapvetően a vásárlás gyakorlat, és nem az elméletről szól. A figyelem egy fontos tényező a személyi stylist munkájában (is), így nem érdemes itt sem szétszórni, és ugrálni a kirakatok és a tananyag között. Tudom, hogy elsőre úgy tűnhet ez akár pár perc alatt letudható, de közel sem! 🙂 Főleg, ha érteni is szeretnéd a miérteket.
Ha turiba megyünk, akkor ott rengeteg darabot kell majd felpróbálnod, én kint válogatok az üzlettérben, te pedig bent próbálsz a próbafülkében – máshogy nem férnénk bele a 3 órás időkeretbe. Így itt sokkal kevesebb elméletmorzsára marad idő.

Plázás vásárlás közben rengeteg elméletet mondok majd neked. Kezdve a testalkat típusodtól, a színeiden át a beszerzendő darabok miértjéig – miért ezt javaslom, hova tudod felvenni, mivel tudod felvenni. Folyamatosan beszélek majd.

​De a tapasztalat azt mutatja, hogy nem tudsz egyszerre ennyifelé figyelni, így is épp elég feladat kilépni a komfortzónádból, fizikailag is fárasztó 3 órán keresztül töményen ruhákat próbálgatni és döntéseket hozni, és ehhez még egy külön plusz kihívás meg is jegyezni mindent.

Erre találtam ki az elméleti tanfolyamaimat, és a workshopokat. Itt nyugodtan el tudod sajátítani a tananyagot, úgy, hogy csak erre kell figyelned, és érdemes jegyzetelned is közben, hogy vissza tudd olvasni.

Alapruhatárat össze tudunk állítani?

A ruhatár felépítése mindig az alapoktól indul, így szerintem nem is érdemes máshogy ruhatárat összeállítani. A tudatos vásárlás lényege éppen abban rejlik, hogy nem össze-vissza megvásároljuk, ami megtetszik, mert annak káosz lesz a vége. Fokozatosan és átgondoltam építjük fel a ruhatárat.

Ha konfekció méret vagy, akkor egyszerűbb lehet a dolog, de ekkor is kell szerencse hozzá, hogy épp az adott szezonban alapdarabokat áruljanak az üzletekben. Ha tisztában vagy a testalkati sajátosságaiddal, azzal, hogy milyen színek állnak jól neked, tudatosítod, hogy az életmódod milyen ruhatárat kíván, akkor el tudsz indulni egy úton. Így az alapruhatár összeállítása rajtam nem fog múlni, hanem a stylistok legnagyobb ellenségén: az épp aktuális kínálaton. 🙂 Szeretnél többet megtudni az alapruhatárról? Csatlakozz hozzám a következő Alapdarabok workshopra!

Mennyi ruhát tudunk majd venni?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert elég sok tényezőn múlik. Rajtam például éppen nem :).

Egyrészt függ attól mennyire vagy konfekció méret. A konfekciótól való bármilyen eltérés befolyásolja az eredményt. Ha rendszeresen tapasztalod az üzletekben, hogy minden túl rövid vagy túl hosszú, a méretek túl kicsik vagy túl nagyok, a darab túl szűk vagy túl bő mellben/vállban/karban/derékban/csípőben, akkor valószínű nem vagy konfekció méret. Minden rendben, a legtöbben nem vagyunk konfekció méretek egy vagy több szempontból.

Ilyenkor 3 lehetőséged van:

  1. Addig keresed, amíg meg nem találod a tökéletest (ez elég hosszadalmas lehet, és ezalatt éveket és sok shopping órát értek).
  2. Átalakítod a majdnem jó darabokat egy ügyes varrónő segítségével.
  3. Kompromisszumot kötsz bizonyos daraboknál – nem tökéletes, de azért csinos, jól hordható darab.

Ha nehezen találsz cipőt, mert minden feltöri a lábad a sportcipőn kívül, ha a ruhák anyaga irritálja a bőröd, a bizsukra allergiás vagy, csak bizonyos fazonokat szeretnél hordani, amit éppen nehéz beszerezni az üzletekben, mert nem divatosak, akkor is szűkül a választék.

A legkevesebb darab 10 körül szokott lenni, amit megvásárolunk, a legtöbb 100 darab volt (ez jó néhány éve egy turis 50%-os vásárláson 8 óra alatt, egy teljesen konfekcióméretű ügyféllel), de turis vásárlásnál gyakori a 40-60 darab is. Nyilván nem a mennyiségre megyünk, az számít jól áll-e az adott darab, aztán te döntöd el, megveszed-e vagy sem.

És nyilván az általad megszabott keretösszeg is nagyban befolyásolja, mi fér bele a büdzsébe. Turiban is simán el lehet költeni 100-150 ezer Ft-ot, plázában ez az összeg reálisan 10-15 ruhára elég csak általában.

Konklúzió: Nem az a lényeg, hány darabot veszünk, hanem az, hogy amit veszünk, az jól álljon :).

Kiegészítőket is tudunk venni? Cipő, táska, bizsuk, szemüveg, napszemüveg?

A kiegészítők teszik fel az i-re a pontot. Ezekkel lehet variálni az öltözéket. Így nagyon fontosak, mind az alapdarabnak számító kiegészítők, mind a különlegesebb darabok. Ám fontos, hogy nem gombhoz vesszük a kabátot, tehát sorrendben haladunk. Először a ruhák, utána a kiegészítők.

Fast fashion üzletekben gyakran kapni táskákat, bizsukat, ha könnyű a lábadra cipőt kapni, az is beleférhet az időbe. Így plázás vásárlásnál nagy erre az esély, hogy marad rá idő (de nincs rá garancia). Ha nem férne bele, kérheted, hogy ne a sorrend szerint haladjunk, de ez a ruhák rovására mehet.

Turis vásárlásnál kisebb az esély erre. Van, hogy szerencsénk van, és találunk sálakat/kendőket, akár teljesen új cipőket, de ezt sosem tudjuk előre. Jó minőségű táskákat nehezen lehet kifogni.

Szemüveget és napszemüveget (optikai üzletben) általában külön alkalommal szoktunk venni, szaküzletben, második körként, amikor már minden más darab megvan. Ez általában 1-1,5 óra alatt megvan.

Én kevés, de jó minőségű darabot szeretnék vásárolni, megoldható?

A véleményem erről az, hogy először is álljon jól az adott darab, és másodsorban fontos az, hogy milyen tartós. Ezzel nem azt mondom, hogy nem fontos a minőség, hanem, hogy ne legyen fontosabb annál, mint, hogy jól álljon. Hiába van egy minőségi ruhád, ami 5-10 évig bírja a gyűrődést, ha nem áll jól, nem?

A minőség alatt több szempontot is értünk; minőségi az, ami sokáig bírja (a műszálas anyagok bírják, de nem minőségiek), vagy ami minőségi anyagból készül (pl kasmír, selyem, satöbbi – ezek általában nem bírják sokáig, csak sok ápolással és karbantartással).

Minőségi darabokat márpedig nagyon nehéz találni manapság a fast fashion világában. Ami jól is áll, ugye. És nem a személyi stylist nem talál, hanem nincsenek az üzletekben, egyszerűen nem kaphatóak, vagy csak nagyon ritkán.
Két lehetőség van: sok időt rászánsz, és addig keresel amíg nem találsz-ez nem egy, és nem is kettő 4 órás vásárlás alatt szokott megtörténni. Vagy keresel köztes megoldást rövid távra, és hosszú távban gondolkodsz, beleteszed az időt-energiát a keresésbe, és amikor látsz valamit, beszerzed. Vagy megvarratod-ez is idő, és kicsi az anyagválaszték itthon, de abszolút járható út elszántaknak. 🙂

Javaslom, olvasd el a témában megjelent írásomat a tervezett elavulásról.

Én csak egy szettet szeretnék venni. Vállalsz ilyet is?

Egy szett megvásárlása is nagyjából annyi időbe telik, mint egy adott évszakra való ruhatár alapjainak a felépítése. Ez azért van, mert az egy szett elemei általában nem az első üzletben jönnek szembe, hanem több üzletbe el kell menni, felpróbálni, majd összehasonlítani a darabokat. Mert ugye nem egy valamilyet, hanem a legjobbat szeretnénk… ahhoz meg szükséges a sok próba.

Ha először vásárolunk együtt, akkor még nem tudom milyen stílus az, amiben majd otthon érzed magad (valószínű te is csak sejted, de a megoldást tőlem várod), így az is időbe telik, míg megtaláljuk milyen ruhákat érzel magadénak. A személyi stylist feladata az iránymutatás, a lehetőségek feltérképezése, a végső döntés mindig az ügyfélé, a Tiéd. Te vagy benne a ruhában, te érzed magad benne jól vagy rosszul, a te életed, a te döntésed. 🙂

Így a válasz: vállalok, ennek az ideje is 3 óra, ha pedig előbb végeznénk, akkor nézhetünk más darabokat is. És benne van a pakliban az is, hogy nem találjuk meg ott és akkor a szerelem-darabot, ez megint csak a kínálaton múlik. Akkor eldöntheted, hogy egyszerűbb megvenned a nem tökéletest, de épp elég csinosat, keresel tovább egyedül az iránymutatások alapján, esetleg megvarratsz egy modellt az ajánlottakból.

Utálok próbálni. Hány darabot kell felpróbálnom? Mindent fel kell amit javasolsz?

Ritkán találkozom olyannal, aki kifejezetten szeret próbálni. Valljuk be, próbálni fárasztó fizikailag, lelkileg-főleg, ha nem vagy elégedett magaddal, és közben órákon át a tükörképeddel szemezel fehérneműben és változó ruhákban. De ez szükséges ahhoz, hogy eredményt érhessünk el. Nem kell semmit felpróbálnod, amit nem szeretnél, én a tanácsadó vagyok és javaslatokat teszek, te pedig eldöntheted, hogy megfogadod vagy sem.

​Ha abból indulunk ki, hogy azért kértél szakértői segítséget stílustanácsadásra, mert egyedül nem megy, akkor érdemes egy próbát tenni minden darabbal. Én tudom nagyjából vagy pontosan, mi hogy fog állni rajtad, de az arányok csak felvéve derülnek ki, hova esik egy-egy varrás. De ami még fontosabb: neked kell látnod magad a tükörben, hogy el tudd dönteni, tetszel-e magadnak, és neked kell megfigyelned magad a ruhában, hogy érzed magad, örömmel hordanád-e. Ezeket nem tudom eldönteni helyetted :).

​Teljesen változó, hány ruhadarabot próbálunk fel egy vásárlási alkalom során. Plázás üzletekben körülbelül 10-60 darabot, turiban lényegesen többet, itt mondjuk 50-100-at. Nem kell megijedni, csak fókuszáltan próbálni, és a célra koncentrálni, nem megúszásra játszani :). Hipp-hopp eltelik majd az idő, meglátod!

Nem Budapesten élek. Így is lehetséges a vásárlás és / vagy gardróbrendezés?

Vásárolni minden esetben Budapesten szoktunk, az ügyfeleim az ország minden pontjáról felutaznak. Ennek nagyon egyszerű az oka: más nagyvárosokhoz képest is (pláne kisvároshoz képest) magasan itt a legjobb a kínálat az egész országban. Akkor is, ha az adott márkaüzlet megtalálható más városban is, a kínálata meg sem közelíti a Budapestit – sajnos.

Ha egyszer rászánod magad és az összeget, nem jobb, ha a lehető legnagyobb kínálatból tudunk vásárolni?

Tudom, ha messze laksz, nehezebb megoldani, lehet, hogy hajnalban kell indulni, esetleg itt kell aludnod előtte-utána, de hosszú távon mindenképp jobban jársz ezzel a megoldással, hidd el.

Külföldön élek. Így is lehetséges a vásárlás/gardróbrendezés?

A világ minden táján élnek ügyfeleim. Sokan úgy jönnek a vásárlásra, hogy összekötik a vásárlást a családlátogatással, mások csak erre az alkalomra utaznak Budapestre (pl. fapados jegyek Európában). Egyelőre én nem utazom ki külföldre, de lehet róla szó, ha többen egy városból jelentkeztek, beszélhetünk róla (pl. Európa fapados). A gardróbrendezést ebben az esetben is sokszor Skype-on oldjuk meg, és van, aki bőröndökben hozza el a ruháit – ha autóval jön, ez könnyedén megoldható.

Mi történik a gardróbrendezésen?

Nagyon röviden: átnézzük a szekrényed tartalmát és elmondom melyik darab áll jól, melyik nem és miért. Ez persze hosszú órákig is eltarthat, kinek hány darab ruhája van. Úgy tudod kiszámolni, ha megszámolod hány darab ruhát/cipőt/táskát/ékszert/kabátot kell átnézni, és felszorzod 1-2 perccel darabját. Általában mindenki alábecsüli ezt a mennyiséget és a rá szánt időt.

Fontos! Szetteket akkor tudunk csinálni, ha vannak ahhoz megfelelő darabjaid! Ha nincsenek, úgy szettek sem lesznek, mert bár két számodra rossz darabból is fel lehet öltözni, azért ahhoz valljuk be, nem kell személyi stylist :). Szettek akkor lesznek, ha vannak hozzá megfelelő (alap)darabjaid. tehát lehet, hogy csak a vásárlás után.

Van az a gardróbrendezés is, amikor a közös vásárlásunk után csinálunk szetteket, és akkor hirtelen összeáll a kép, ami számodra teljesen kaotikusnak tűnt. Bár mondtam a vásárlásnál, hogy hidd el, nagyon jól kombinálhatóak a darabok, de akkor érted meg és látod, hogy valóban. Lesz róla fotódokumentációd is, hogy ne felejtsd el. Ezt se becsüld alá időben, erre is szükséges az a 3 óra.

Hogy készüljek elő a gardróbrendezésre?

Ha választhatunk, akkor érdemes olyan időpontra tenni a gardróbrendezést, amikor sok természetes fény áramlik az adott helyiségbe ahol a rendezés történik. Nyilván ez attól is függ milyen fekvésű a lakás :).
Általában a kanapéra/franciaágyra, némely esetekben az ágyra/padlóra pakoljuk ki a szekrény tartalmát. Ha van egy nagyobb helyiséged, ahol átláthatóak a darabok, az szuper. Jó, ha van egy egész lakos tükröd a közelben, hogy lásd magad.

Van, aki hosszú évek óta nem rendszerezte a szekrénye tartalmát és már maga sem emlékszik mi van a gardrób mélyén. Felgyorsítva a folyamatot érdemes a találkozónk előtt átnézned a teljes szekrény tartalmát. Ami már hosszú évek óta kicsi/nagy, nem szereted, sosem hordtad, ódivatú vagy nagyon használt, azt érdemes külön válogatnod, hogy ne menjen el külön idő azoknak a daraboknak az egyenként való átnézésével, melyek felett ígyis-úgyis eljárt az idő. Természetesen átnézhetjük együtt is, ha nem tudod eldönteni, ám érdemes előre felkészülnöd egy gyors fejszámolással vajon van-e esély rá, hogy 180 perc alatt végzünk a szekrény teljes tartalmával (1-2 perc/darab-ha nagyon gyorsan szelektálunk).

Időben hatékonyabbak vagyunk, ha meg tudod oldani, hogy előkészíted a szekrényed tartalmát mire megérkezem, így nem megy el idő a kipakolással. Cipők dobozból/cipőtárolóból kivéve szépen egymás mellett, ékszerek/kiegészítők egy helyen, kabátok szintén a közelben. Ruhák épp nem mosásban, hogy lássunk egyszerre mindent. Jegyzetfüzet és toll a jegyzeteléshez. Szuper, ha van egy fehér fal vagy semleges háttér, ahol tudunk szetteket fotózni, ha odajutunk. Ez az ideális, aztán ha nem sikerül az előkészület, az sem baj, akkor úgy csináljuk 🙂

Hogyan készüljek elő a vásárlásra?

Először határozd el magadban, hogy készen állsz a változásra, az új éned felöltöztetésére.
Tegyél félre pénzt, hogy minél nagyobb legyen az elkölthető összeg (lásd köv. pont).
Ha lehet, ne vegyél a stílustanácsadás előtt már semmit, mert nem szoktak örülni az ügyfeleim, mikor kiderül, hogy nem áll jól, és ablakon kidobott pénz volt-pedig csak pár héttel a vásárlás előtt került a gardróbba.

Bejelentkezés előtt hagyj időt magadnak, és gondold át mélyen valójában mit is szeretnél. A legtöbbször ez lelki változással is jár, nem csak abból áll, hogy új ruhákat veszünk. A legtöbb női ügyfelem kérésében benne van az új stílus kialakításakor, hogy nőiesebb is legyen, ám ez nem csak abból áll, hogy nőies ruhákat veszünk. Előhívni magadból a nőiséged időbe telik és belül is fel kell készülnöd rá.

A vásárlás napjára lehetőleg ne csinálj túl sok programot, ideális, ha nem kell rohannod utána, hogy legyen elég időd magadra, a lelkedben is feldolgozni a változást. Persze-persze, csak ruhák. -vagy mégsem csak?

Rengeteg új info fog érni. Döntened kell majd színekről, anyagokról, stílusokról, formákról, mintákról, fazonokról, mennyiségről-még elolvasni is hosszú mindezt. Segítek, javaslatokat teszek, de a végső döntést te hozod meg, hiszen a te stílusod lesz, te fogod évekig viselni ezeket a darabokat. Dönts érzésből, ne agyalj túl sokat, mert úgy nehezebb kilépni a komfortzónád biztos határából. Éppen ezért érdemes felpróbálnod minden darabot, amit mutatok, hidd el, nap-mint nap látok óriási meglepetéseket, hogy ‘nnna, ezt biztosan nem próbálom fel!’…majd mégis…majd az lesz a kedvenc darab.

Praktikus öltözet: gyorsan le-felvehető, nadrág-póló, bebújós cipő. Ha van rajtad nadrág, van máris mihez próbálni a felsőket. Jó, ha testszínű fehérnemű van rajtad, esetleg egy (testszínű) top az áttetsző dolgok alá, illetve, ha meleg van a fülkében. Zokni télen a csizmákhoz, harisnyazokni a félcipőkhöz. Víz, rágcsa a kimerülés ellen :).
Megrendelem

Mennyi pénzt szánjak a vásárlásra?

Mindig azt mondom, hogy amennyit tudsz, illetve amennyit szeretnél. Ha többet tudsz, akkor lesz egy biztonságos keretünk, maximum nem költjük el. Ne aggódj, nem az a célunk, hogy elköltsük a pénzed, hanem az, hogy a lehető legtöbb dolgot megtaláljuk amire szükséged van és mindezt a lehető legjobb ár-érték arányban. Nyilván más ez az összeg, ha teljes gardróbot szeretnél és más, ha csak pár új darabot a már meglévők mellé. Érdemes úgy fejben kiszámolnod, hogy átlag árakkal számolsz azokban az üzletekben ahol szoktál vásárolni, és felszorzod hány darabot szeretnél megvenni.

Mennyit szoktak költeni általában?

Az átlag 100 ezer és 200 ezer Ft között van. Van, aki 50 ezer Ft körül költ, és van, aki 500-700 ezer Ft-ot, ki mit engedhet meg magának, hol szeretne vásárolni, mennyi a lélektani határ és miket veszünk. A teljes ruhatár felépítése egy szezonra (vagy egész évre), illetve néhány szuper darab beszerzése között óriási különbségek vannak, mint ahogy az sem mindegy, hogy pár ezer vagy pár tízezer Ft-ba kerül az az egy darab, amit megveszünk. Nekem mindegy, hogy turiba, fast fashion üzletbe, felsőkategóriás vagy luxusüzletbe megyünk, a szakmai tudásom mindenhol ugyanaz, de ez nyilván nagyban befolyásolja a keretet és az abból vásárolható ruhák mennyiségét.

Leárazás vagy főszezon?

Ha köt egy szoros büdzséd, akkor nem mindegy a kérdés. Ugyanakkor érdemes több dolgod átgondolnod. Ha a lehető legnagyobb készletből szeretnél vásárolni, akkor mindenképp a főszezont javaslom. Ha nem vagy konfekcióméret, akkor is.
Ha már vannak megfelelő ruháid és csak néhány plusz darabot szeretnél kiegészítésnek, akkor elég lehet a leárazás is. A leárazáson általában a nagyobb méretek maradnak meg, ezt érdemes figyelembe venned. A leárazás első pár napja a legjobb, utána folyamatosan egyre kisebb készletből válogatunk.
A személyi stylist mindig a meglévő kínálatból tud csak választani, így a leárazáskor ez kissé szűkösebb, mint szezonban, de mindig szerencse kérdése mikor mit találunk, hiszen nincs két egyforma nap sem, amikor azonos a kínálat az üzletekben, olyan gyorsan változik a kollekció és az árukészlet :).

Hova megyünk vásárolni?

Ezt én kérdezem tőled, van-e preferenciád. Mehetünk plazaba, outletbe, turiba és dizájner üzletbe is. A leggyakoribb, hogy ún. fast fashion üzletekbe megyünk, tehát plazaba, vagy turiba. Ha van kedvenc üzleted oda is mehetünk. Ez attól is függ mit szeretnénk venni mennyiből és mennyi idő alatt. Általában készítek egy tervet, mi fér bele az adott idő és pénz keretedbe.

Hogy konkrétan melyik plázába vagy turiba megyünk, azt érdemes rám bíznod, ismerem a plázák üzleteinek kínálatait. Lehet, hogy közelebb van hozzád A pláza, de, ha B plázában nagyobb eséllyel találjuk meg a szükséges dolgokat, akkor szerintem ne azon a rövid időn múljon a vásárlás eredményessége 😉

Plázás vagy turis vásárlást válasszak?

Vannak, akiknek egyértelmű, másoknak ez egy nehéz döntés. A 3 órás időtartamba vagy egyik, vagy másik fér csak bele, és hidd el, így is nagyon intenzív lesz, folyamatosan próbálsz fel-le, nem kávézgatással vagy beszélgetéssel töltjük majd az időt :). (Jó, néha valami csodás bolygóállás és hipergyorsan próbáló-és döntést hozó ügyfél esetén mindkettő belefér, de ez tényleg ritka)

Sok tényezőt érdemes figyelembe venni; például, hogy miket szeretnél, mennyi a büdzséd, hogy boldogulsz egyedül egyikben vagy másikban, mikorra esik a vásárlás napja stb. A legjobb verzió, ha mindkettőre nyitott vagy, és rám bízod, ez esetben felteszek néhány kérdést és javaslom valamelyiket. De az is lehet, hogy én is arra a következtetésre jutok, hogy mindkettő jó lenne, és mégiscsak neked kell döntened a végén :).
Mindkettőnek van előnye és hátránya is.

Mi a turis vásárlás előnye/hátránya?

​Turi előnye: sokan a kedvező árak miatt mennek, de nem csak ez az oka annak, ha ezt választjuk. Itt rengeteg olyan márka található meg, amely nem képviselteti magát Magyarországon és csak itt lehet hozzájutni. Ahány márka, az annyiféle szín-anyag-minőség-fazon-és stílus választékot jelent. Nagy a választék színes darabokból még télen is, ami ugye a plázás üzletekről nem mondható el :). És persze rengeteg különleges darab van, ami nem jön szembe veled az utcán. Sokszor 100-150 ezer Ft körüli összeget költünk el itt, mert annyi szuper darabot találunk, tehát nem csak akkor, ha kisebb összegből szeretnénk egy szép új ruhatárat beszerezni.

Hátránya, hogy rengeteg darabot kell próbálni. Kell egy kis fantázia a gyűrött darabokat elképzelni, hogy mosás-vasalás után majd ugyanolyan lesz, mint a bolti. Nem mindent találhatunk ott, alapdarabokat nehezebb itt megtalálni. Teljes ruhatárat is nehezebb összeállítani (cipő-táska-fehérnemű, stb). És kis méretekből (32-34-36) valamivel kisebb a választék, főleg felsőkből. Viszont lehet, hogy egyedül úgysem mennél, válogatni meg én fogok, neked csak próbálnod kell majd élvezned a végeredményt 🙂

Mi a plázás vásárlás előnye/hátránya?

Előnye, hogy sok üzlet választéka van egy helyen, a legtöbb üzletben a ruhák szépen ki vannak vasalva, átláthatóbb a kínálat a turihoz képest, szebbek a próbafülkék. A legtöbb dologból van másik méret, ha nem is épp abban az üzletben, de másik üzletükben biztosan, vagy érkezik új áru pár nap múlva, esetleg online is meg lehet rendelni. Elegáns dolgokat könnyebb találni, mondjuk öltönyt biztosan nem turiban nézünk. Ha cipőt vagy táskát, esetleg ékszert szeretnénk venni, azt is kereshetünk itt, csak átmegyünk egy másik üzletbe.

Hátránya, hogy az árak magasabbak a turihoz képest, így, ha egy szezonra mindent egyszerre szeretnénk megvenni, akkor több százezer Ft-os költséggel szükséges számolnunk. Az átlagárakhoz képest 150 ezer Ft például kb 10-20 darabra elegendő összeg. Attól még, hogy pláza, ugyanúgy nincs garancia rá, hogy megtalálunk mindent, amit szeretnénk. A minőség nem jobb, mint a turiban, ott is plázás darabok vannak, csak 1-2 évvel a szezon után.

Mennyi idővel előre kell bejelentkezni hozzád?

Általában 1-2 héttel előre érdemes időpontot kérni. Ha külföldről jössz vagy épp sokat utazol és nagyon meg kell tervezned előre, akkor előfordul, hogy 1-2 hónappal előre is tudok adni időpontot (ritkán). Ha kifejezett preferenciád van, hogy csak bizonyos napokon érsz rá, akkor érdemes hamar bejelentkezned, mert lehet, hogy más is pont azokra a napokra pályázik, így az hamar betelik (pl. péntekek).

Ennek ellenére nyugodtan próbálkozz akkor is, ha csak 1-2 nappal előre tudod a menetrended. Néha pár nappal előre is van hely és fel lehet iratkozni várólistára is.

A hétvégi vásárlás hogy működik?

Alapvetően szeretnék mindenkit lebeszélni a hétvégi vásárlásról. Egyrészt a te érdeked, hogy nyugodt körülmények között tudj vásárolni, nem a tömegben, próbafülkék-és kasszák előtti hosszú sorban állással, hétvégi sokszor rövidített nyitva tartással. A hétvégi vásárlás feláras, jelenleg nem elérhető szolgáltatás.

Vegyek ki szabadságot?

Ha meg tudod oldani, javaslom, igen. Nyugodtabb leszel, kipihent leszel, nem kell rohannod sem előtte, sem utána, rá tudsz készülni-hiszen ez lesz a Te nagy napod!
Sokan úgy dolgoznak, hogy szabadúszók, esetleg babával/gyerekekkel otthon vannak, nekik általában könnyebb megoldani a hétköznapi vásárlást/gardróbrendezést.
Sokan tudják csúsztatni a napjukat, és két fél nappal oldjuk meg, délelőtti vagy délutáni verzióval. Sokan pénteken előbb el tudnak jönni és odaérnek a délutáni vásárlásra. Ha egyik sem jön össze, akkor lehet, hogy csak a szabadság marad, ezt is sokan csinálják.

Újdonság! Esti vásárlás 18.00-21.00 Megrendelem

Jobbak az esélyeim pártalálásban, ha stílusosan öltözködöm?

Sokan úgy keresnek meg, hogy a társkeresést szeretnék kicsit elősegíteni a stílusosabb megjelenéssel, legyen bár hölgy vagy úr az illető, életének bármely szakaszában. Hiszem és vallom, hogy a megjelenés, a stílusos öltözködés nagyon fontos, és az első benyomásban rettentő nagy szerepe van.

Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy természetesen ez csak egy külső plusz segítség, és a belső tulajdonságokon, a viselkedésen, a természeten múlik minden. Nem kell aggódni, ha a külsőnk jelenleg nem támasztja alá azt a képet amit magunkról üzenni szeretnénk, mert ezen könnyen lehet változtatni. Sokszor időbe telik, és sok mindent megtudhatunk magunkról az út folyamán.

Például nőként egy igen fontos kérdés, hogy miért nem szeretne valaki nőiesen öltözködni. (és ez alatt nem a 10 centis tűsarkű-feszülős ruha öltözetet értem). Ennek általában sokkal mélyebb lelki okai vannak, mint amit a ‘mert nekem nem ez a stílusom’ típusú válasz le tudna fedni…de ez már nem az én szakterületem. Szívesen ajánlok szakembereket, akik tudnak segíteni a belső utadon, ha szeretnéd.

Kevés önbizalmam van. Ha elmegyünk vásárolni, több lesz?

Vagy igen, vagy nem, mindkettőre van példa. Ha valakinek amúgy rendben van az önbizalma, csak néhány csinos és nőies ruhára van szüksége, hogy újra visszanyerje régi önmagát, esetleg rátaláljon a benne szunnyadó nőre vagy férfira, akkor igen.

Ha ennél súlyosabb a probléma, mert mondjuk valaki nagyon utálja magát, a testét, nagyon frusztrált pl. súlyfelesleg miatt (függetlenül attól, hogy ez 3 vagy 30 kg-e), akkor arra nem biztos, hogy egy stylisttal való vásárlás lehet a legjobb megoldás, hanem sok munka önmagával, önszeretettel és önelfogadással! 🙂

Le vagy szerződve a ruhaboltokkal?

Nem, és ez nem véletlen, nem is tervezem. Nekem fontos, hogy olyan üzletekbe menjünk, ami a legmegfelelőbb az adott ügyfélnek. Nem kapok senkitől jutalékot. Azért ajánlok egy üzletet, mert azt gondolom, hogy jó lehet számodra és ott találjuk meg a megfelelő darabokat.

Autóval menjek vagy tömegközlekedéssel?

Ha meg tudod oldani, akkor az autót ajánlom, így nem kell cipekedned hazafelé. Ha tömegközlekedéssel jönnél, akkor érdemes egy nagyméretű gurulós bőröndöt hoznod magaddal. 🙂

Tegeződünk vagy magázódunk?

Elsőre talán összezavaró lehet, hogy míg a weboldalam teljes felületén magázó formulát használok, úgy a blogon, és a facebook oldalaimon tegeződök. Amikor először keresel meg, magázó e-mailt fogsz kapni, hiszen nem tudhatom, hogy 15 vagy 65 éves vagy-e, biztos ami biztos, udvarias vagyok :). Ha szeretnéd, hogy tegeződjünk, nyugodtan tegezz le. Az ügyfeleim 99%-ával tegeződünk, ami a több, mint 800-hoz képest elég jó arány :).
​Igen bizalmas kapcsolatban leszünk, így talán ez is segít az ellazulásban :).

Neked milyen a stílusod?

Nőies, klasszikus, romantikus, színes, egyszerű, ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni.

Alapvetően, ha tehetném, minden nap szép ruhákban és szoknyákban járnék, magas sarkúval, mert ebben érzem a legjobban magam. Ám nagyon fázós vagyok, így télen ez sajnos nem megoldható. A munkámban a praktikum az első, ami a magas sarkú cipőt kizárja, de általában a szoknyás szetteket is.

Romantikus, mert imádom a virágokat, a kisebb-nagyobb mintákat, és a rózsaszín a kedvenc színem.

Klasszikus, mert nem nagyon érdekel az aktuális divat, mindig azt hordom ami jól áll és ami tetszik. Színes, mert színek nélkül nem tudnék létezni, ez áll jól nekem és ettől jó kedvem lesz, miért is hagynám ki?! 🙂

Egyszerű, ami bár kívülről nem tűnik annak a sok szín és minta, illetve nem megszokott anyag és/vagy fazon miatt, amit hordok, de ezek egy már jól bevált sablonra épülnek, ezért ha az ember jobban megfigyeli mindig ugyanolyan és mégis más. Ékszert például szinte csak alkalomra viselek.

A facebook oldalamon több outfitfotó is található:
​www.facebook.com/pg/szemelyistylist/photos/?tab=album&album_id=10151442339779814

Ez a munkád vagy a hobbid?

A munkám a hobbim is egyben! 🙂 Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy van-e „rendes” munkám, ahogy azt sokan kérdezik, úgy a válaszom nincsen másik, nekem ez a rendes munkám, amit nap, mint nap csinálok. Tehát a napjaimat plazakban vagy más emberek gardróbjaiban töltöm, máskor tréningeket tartok cégeknek vagy fotózásokon dolgozom műtermekben.

​Ennek ellenére, képzeld, nem szeretek plázákban vásárolni. Én nem a vásárlást szeretem igazán, hanem a végeredményt. Úgy gondolom, az értékrendem a helyén van, és a szabadidőmet és hétvégéimet nem üzletekben töltöm, hanem a barátaimmal, szeretteim társaságában-vagy egymagamban feltöltődve. Szuper dolog válogatni, megtalálni a sok gyönyörű ruhát, de még szuperebb élményeket szerezni a való világban, vagy egy jó könyv társaságában elmerülni órákig, esetleg csak úgy befelé figyelni. Érdekes játék ez, kísérletezés színekkel, és formákkal, de vannak fontosabb dolgok is ennél az életben….megértem, ha te is így érzed, de azért megmutatom ezt a játékot is, ha szeretnéd.

Mióta foglalkozol ezzel?

Divat stylistként kezdtem a pályafutásom 13 évvel ezelőtt. Stílustanácsadóként és személyi stylistként 11 éve dolgozom.
Napi szinten vásárolok vagy gardróbrendezek valakivel, és a stílustan tudásomat mind elméletben mind gyakorlatban napi szinten karban tartom a témában-hiszen ez a hobbim is egyben :).

Mennyi ügyfeled van?

Az elmúlt 11 évben gardróbrendezés vagy közös vásárlás témakörben több, mint 1200 ügyfél fordult hozzám stílustanácsért, legyen az vásárlás stylisttal vagy gardróbrendezés, esetleg portréfotózás. Ha az előadásokat, tréningeket és workshopokat is beleszámoljuk, akkor bőven 1500 felett van ez a szám 🙂

Női vagy férfi ügyfeled/vásárlásod van több?

Úgy 60-40% lehet az arány a nők javára, de igazából ezt még sosem számoltam össze. Több hölgy ügyfél keres meg, de az urak gyakrabban járnak vissza. Ennek az oka az, hogy sok női ügyfelem szeretné elsajátítani a tudást, nem csak a végeredményre utazik, a férfiak viszont a „gyorsan legyünk túl rajta évente 1x-2x, nem tanulom meg”, megoldást választják inkább :).

Hány éves korosztály kér tőled stílustanácsadást?

A legfiatalabb ügyfelem egy 14 éves lány volt, aki szülinapjára kapta a stylisttal való közös vásárlást. A legidősebb pedig 75 éves volt. Leggyakrabban a 30-as korosztály keres fel, bővebben 27-45 év között. De mostanában sokszor vásárolok ennél fiatalabb pályakezdőkkel is 19 éves kortól, és sokan jelentkeznek be az 50-es 60-as korosztályból is. 🙂

A weboldalon nincs fent a telefonszámod. Miért?

Valóban nincsen és ez nem véletlen! 🙂 Amikor egy ügyféllel találkozok – vásárolok vagy gardróbrendezek –, akkor megadom neki azt a figyelmet és tiszteletet, hogy csak rá figyelek egész nap. Nem válaszolok telefonokra, amikor lehet, hogy ő éppen élete egyik nagy döntését hozza meg azzal, hogy felpróbál vagy meg is vesz egy olyan darabot, ami a komfortzónáján kívül esik és egy teljes új világot nyit meg előtte.
A figyelem a mai világban igen ritka, kevesen tisztelik meg a másikat azzal, hogy 100%-ban megadják neki ezt. De máshogy szerintem nem éri meg emberi kapcsolatokat létesíteni.

Mivel általában minden nap vagy vásárolok vagy gardróbrendezek, és próbálom a munkanapokat a napi 8-9 órás keretben benne tartani, így sajnos visszahívni is kevés időm van bárkit. De az elmúlt 10 éves tapasztalat azt mutatja, hogy e-mailben is tökéletesen meg lehet beszélni a lényeget; a részletekre pedig úgyis a s

Stílustipp: Így viseld az extrán bő szárú nadrágokat!

Tizensokéve már, hogy divatba jöttek a szűk szárú nadrágok, és én bizony emlékszem amikor a közös vásárlásokon mindenkire úgy kellett rákönyörögnöm, mert mindenki trapéz meg bootcut meg egyenes szárú nadrágokat hordott akkoriban. És most meg ugyanez fordítva van, hogy...

Stílustipp: Fehér nadrág nagyobb méretben

A tegnapi vásárláson találtunk két fehér nadrágot is Jolánnak, pedig azt mondta 14 éves kora óta nem viselt fehér nadrágot. Nagyon ijesztőnek tűnt számára elsőre a gondolat... Sokan azt hiszik, hogy 36-os méret felett, vagy szélesebb csípőre teljesen tiltólistásak a...

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!