fbpx

Te is tapasztaltad már, hogy a ruháid egyre kevesebb ideig maradnak tartósak? Szeretnéd, ha a kiválasztott darabok nem csak egy szezonra szólnának?

Miért van az, hogy a 70’s években készült ruhák még ma is hibátlanok és hordhatóak, ellenben az 1-2 éve a fast fashion üzletekben vásárolt darabok úgy néznek ki, mintha a kutya szájából tépték volna ki?

Biztosan te is hallottál már a tervezett elavulásról (villanykörte-összeesküvés), amely rámutat arra a tendenciára, miért lesznek a ruhák évről-évre rosszabb minőségűek.

A modern ruhák anyagait szándékosan „butítják le” / vékonyítják el, hogy neked a következő szezonban is szükséged legyen egy új fehér trikóra vagy egy kék színű farmerra. A fast fashion sajnos nevében hordozza a hitvallását is. A gyorsan változó divat lényege, hogy folyamatosan új ruhát vegyél, ehhez pedig a réginek tönkre kell mennie.

Mi számít elavulásnak?

 • bolyhosodik
 • varrás elcsavarodik
 • kinyúlik
 • kifakul
 • lejön róla a minta, rátét, díszítés
 • összemegy
 • felpöndörödik
 • lyukacsos/áttetsző lesz az anyag

Érdemes kijavítani ezeket a hibákat?
Sajnos sok esetben az elavulással járó hibák nem javíthatóak. Hiába a gondos ápolás, ezek a problémák előbb-utóbb előjönnek.

Hogyan lehet kikerülni ebből a körforgásból?

 1. A drágább tényleg jobb?
  A drágább termékek a legtöbb esetben valóban jobb minőségűek, ám nem kétszer annyira, mint ahogyan azt az árai mutatják. Sajnos gyakran előfordul, hogy drágább üzletekben kisebb a választék, és nem találsz olyan színt, fazont vagy anyagot, amire éppen szükséged van.
 2. Fizess kevesebbet!
  Remek alternatívát jelentenek a használtruha boltok, ahol kedvező áron kapod meg ugyanazokat a divatos darabokat. Így bár a ruhák minősége nem lesz jobb, ám kevésbé sajnálod majd, ha 1-2 szezon után tönkremegy álmaid ruhadarabja, hiszen harmadannyit fizettél érte.
 3. Válassz okosan!
  Tudtad, hogy a műszálas anyagokon kevésbé látszódik a kopás? A pamut/viszkóz termékek öregednek a leglátványosabban, viszont a jó minőségű keverék anyagok, pl. pamut-selyem tartósabbak. Ezért is érdemes nézni a ruhák összetételét vásárláskor!
 4. Vidd vissza!
  Számos üzlet hirdet a tavaszi/őszi szezonban ruhacsere akciót. Az Intimissimi, Calzedonia vagy H&M boltjaiba visszaviheted a tönkrement darabjaidat és ezekért levásárolható kupont kapsz.

 

Nem tudod, milyen anyagokból készült ruhákat érdemes megvenned?

Vegyél részt a Turizás profi módon workshopon, ahol a szín- és alkattípusod mellett az anyagokról is mesélek majd.

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!