fbpx

Személyi stylistként a plázákban található fast fashion üzletek mellett gyakran javaslom a turis vásárlást is. Kinek és mikor érdemes ezt a helyszínt választania? Összegyűjtöttem a pro-kontra érveket.

 

Sokak fejében a turi szó hallatán egy dohos pince képe jelenik meg, ahol egymásra halmozva állnak a szebb napokat látott ruhadarabok, pedig az elmúlt 5-8 évben rengeteget változott a használtruha-világ. A népszerű second hand láncok boltjai ugyanolyanok, mint bármelyik plázában található üzlet: a ruhák vállfákon lógnak, a berendezés modern, az elrendezés pedig szellős és áttekinthető. Lehet kártyával fizetni, és pontokat tudunk gyűjteni a hűségakció keretein belül.

Különböző márkák olvasztótégelye

Számomra a legfontosabb indok az volt, hogy olyan alsó-, közép- és felsőkategóriás márkákat találtam a használt ruhaboltok polcain, amiket itthon nem forgalmaztak (és nem forgalmaznak azóta sem). A second hand üzletekben ahány márka, annyiféle stílus: különböznek méretezésben, színvilágban, de változó a minta- és anyaghasználatuk is. Pont úgy, ahogy a plázákban található egyes üzletek, csak nem kell boltról boltra járnunk, megtaláljuk őket egy helyen.

Az évek során számos nyomós indokom lett a turik mellett:

Speciális igények

Ritkán jönnek hozzám tökéletes konfekciómérettel rendelkező ügyfelek. Van, aki az átlagosnál alacsonyabb, van, aki magasabb. Van, akinek keskeny a dereka és szélesebb a csípője, mások mellben és hasban erősebbek. A turikban található speciális méretezésű kollekciók trükkösebb szabásvonalat, különleges anyagokat használnak, így remek alternatívát jelentenek azoknak, akik a bolti átlagméretezéstől eltérő arányokkal rendelkeznek.

Természetesen ezekben az üzletekben is 36-42 méretből van a legnagyobb választék, ám mivel sokkal több ruha között válogatunk egyszerre, így a találati arány is magasabb a 32-34, illetve a 46-52 méreteket illetően.

Ár-érték arány

Hiszem, hogy kisebb büdzsé mellett is érdemes tartós, jó minőségű ruhákat választani. A hazai second hand üzletekben ár-érték arányban sokkal jobb a választék, mint a népszerű márkák üzleteiben. Nap mint nap találok selyem, kasmír, gyapjú darabokat.

Természetesen itthon is lehet kapni prémium alapanyagokból készült ruhákat és cipőket, de tízszer-húszszor drágábban, mint a használtruha-üzletek polcain. Egyik héten az egyik ügyféllel outletbe mentünk, ahol találtunk egy 100% kasmír kabátot féláron (100.000 Ft-ért), néhány napra rá egy másik ügyféllel turiban vásároltunk és szintén találtunk egy 100% kasmír kabátot, mindössze 8000 Ft-ért. Ugyanaz a minőség, ugyanaz az alapanyag, merőben más ár.

Így a turi remek alternatíva azoknak, akik minőségi darabokat szeretnének a gardróbjukba, de nem tudnak egyszerre több százezer forintot elkölteni.

Nemzetközi márkák

Sajnos rengeteg nemzetközi márka nem kapható itthon. Szerencsés esetben szállítanak Magyarországra a webshopból, de méretismeret híján az online rendelés igen nagy lutri, főleg annak, aki egyébként is nehezen talál magának ruhát a fent említett okok miatt.

A turi ezt a problémát is megoldja, hiszen az Egyesült Királyságból érkező ruhacsomagok tele vannak – itthon kevésbé ismert – jó minőségű, alsó és felső kategóriás darabokkal. Már 1-2 szezonnal később hozzájuthatunk a korábbi kollekciókhoz, töredék áron. Nem mellesleg remek gyakorlóterep a későbbi online rendelésekhez!

Fontosnak tartom, hogy a pro érvek mellett szerepeljenek a kontra indokok is.

A leggyakrabban az alábbi ellenérvekkel találkozom:

Mindenből csak egy darab van

Ez teljesen igaz, nagyon ritka, hogy több darabot találunk ugyanabból a ruhából. Ám tegyük hozzá, hogy sokszor a plázás üzletekben is csak a szerencsén múlik, van-e éppen a választott darabból az adott napon, az adott üzletben. A fast fashion üzleteknél persze megnézhetjük, kapható-e a webshopban vagy másik üzletben, a turinál erre sajnos nincs lehetőség.

Rossz minőségű holmikat lehet találni

Erős általánosítás, amivel nem értek egyet. A plázákban található üzletekben sem találkozunk állandó minőséggel, az egyik üzletben jó alapanyagokból készülnek a ruhák, a másikban alig néhány mosást élnek túl a darabok. Sőt, adott márkákon belül is lehetnek minőségbeli eltérések a kollekciók között. Ugyanígy a turkálókban is sok rossz minőségű, rossz alapanyagú ruhát árulnak, de ezeket a profi szemek már észre sem veszik.

Látszódik rajta, hogy turis

Személyi stylistként olyan darabokat választok a vásárlás során, amin nem látszik, hogy használt. Csak a hozzám hasonló sasszemű turiszakértők állapíthatják meg egy-egy darabról, honnan van, azt is csak azért, mert ismerik a márkát, és tudják, hogy itthon nem kapható.

Jellegzetes szaguk van a ruháknak

A second hand ruhákat szállítás előtt vegyszerekkel kezelik. Ennek valóban igen jellegzetes szaga van, de tapasztalatom szerint ez egy mosás (ecetes mosás) után megszűnik. Nyilván ez függ az általunk használt eszközöktől is (mosószer, öblítő, egyéb tisztítószerek). Aki 1-2 mosás után is érzi ezt az illatot, annak valóban nem javaslom a turis vásárlást.

Elveszek a rengeteg holmi között

A plázás turikban valóban rengeteg (akár 15.000 darabnál is több) ruha található. Itt kiigazodni kihívás, ám jó hír, hogy aki velem vásárol, annak nincs is szüksége erre, hiszen az idő nagy részét a próbafülkében tölti majd.

Remélem, teljesebb képet tudtam nyújtani a turis vásárlásról, és könnyebben tudsz majd dönteni a helyszínt illetően. Természetesen megértem, ha valakinek ellenérzései vannak a turkálókkal kapcsolatban. Én minden esetben az ügyfélre bízom a döntést, senkit sem próbálok meggyőzni, hogy válassza ezt vagy azt a helyszínt.

Ha úgy érzed, hogy tennél egy próbát a turis vásárlással, keress meg vagy gyere el egy Turizás profi módon workshopra.

Alapdarab: Fehér felső és farmer

Fontos tudni, hogy olyan nincsen, hogy valami minden színtípusnak, minden testalkatra, és minden stílusra illetve élethelyzetre alapdarab. Mindenestre a fehér felső és a kék farmer sokak ruhatárában megállja a helyét és jól kihasználható. Ha nem akarok gondolkozni az...

Outfitelemzés: Az eddigi legsportosabb szettem

Ez az eddigi legsportosabb szettem, amit megosztok veletek! Általában ennél egyrészt letisztultabban, másrészt elegánsabban / nőiesebben / csinosabban öltözöm. Ez számomra is egy kísérlet volt, hogyan érzem magam így. Van, akinek ez ‘semmi különös’ szett. Ami miatt...

Nagyobb mellméret = rossz melltartóméret?

Sokszor elmondom a közös vásárlásokon, hogy a nők 90%-a rossz melltartóméretet hord, és nem is tud róla. A legtöbben nagyobb hátméretet és ehhez kisebb kosárméret ez hordanak, mint kéne. A héten például 90/B méret helyett váltott ügyfelem 75/E méretre! Ég és föld a...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!