fbpx

Az idei nyaram olvasmánya volt ez a könyv, szeretettel ajánlom nektek is. Faludy önéletrajzi könyve egy nagyon nehéz és kalandos életből. Néhány éve vettem meg, de csak most nyáron kezdtem újra úgy, hogy fejben is ott tudtam lenni.

Én úgy olvasok könyveket, hogy ‘egyszerre’ kb 10-et olvasok, felváltva, mikor milyen hangulatom van, milyen érzelmi állapotban vagyok, mire vagyok ráhangolódva. Van, amit egy nap alatt is elolvasok (utólag tudtam meg, hogy én automatikusan csinálom a gyorsolvasást, és ez egy technika, amit tanítanak különböző tanfolyamokon), és van, amibe belekezdek, de aztán évekig nem érzem a hívást, hogy folytassam. Mint az Eltűnt idő nyomában könyvet Prousttól… lehet, hogy nyugdíjas leszek mire sort kerítek rá, de nem adom fel!

Úgy tartom, hogy nem csak, hogy minden könyv ad nekünk valamit, de minden könyvből tanulhatunk is valamit. Ez a könyv megtanított arra, hogy a dolgokat nem kell olyan komolyan venni, és a legszerencsétlenebb helyzetben is megmarad az ember elméje és lelke, amit soha senki nem  vehet el tőlünk.

Engem ebben a szellemben is neveltek, hogy az az egy a biztos, ami a fejünkben van és a tudás a legnagyobb érték, de nem is kellett nógatni az olvasásra soha, számomra ez kikapcsolódás.

Könyvajánló: Faludy György: Pokolbéli víg napjaim / Szemes Nóra személyi stylist

Faludy annyira laza, hogy még a recski munkatábor kellős közepén (Auswitz-hoz hasonló körülményeket képzeljünk magunk elé) is megmarad ugyanannak az embernek, aki a nyugodt Budapesten, a modern Amerikában, az emigrációban Párizsban, vagy Marokkóban volt. Tanítani lehetne az életszemléletét, hogy legyünk egyszerre nyitottak, legyen meg a véleményünk mindenről, de közben ne vonódjunk bele semmibe, ami szélsőséges,és alapvetően azzal foglalkozzunk, ami minket érdekel. Nagyon tetszik, ahogy ír, amilyen részletességgel jellemzi az embereket, mindezt sztoikus nyugalommal szemlélve. 

Gyerekként csak azt tudtam az életéről, hogy idős korában egy fiatal lánnyal jött össze, a Fannival (50 év lehetett köztük talán), dehát a szerelem az már csak ilyen, nem válogat.

Faludy személyisége nagyon megosztó, ám szerintem itt is az a bölcs hozzáállás a célravezető, ha értékítélet nélkül szemléljük őt, és a munkásságát nem keverjük össze a személyiségével.

Ez úgy általában az életben is célravezető: megkülönböztetni az embert és a cselekedeteit vagy nézeteit, amivel vagy egyetértünk vagy nem, de ha nem, akkor csak lapozzunk, és koncentráljunk arra, ami közös, vagy legyünk elfoglalva a saját magunk dolgaival másoké helyett.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Nyár színtípus vásárlás: A 2000’s évek színei visszatérnek!

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy jönnek vissza a 2000-es évek! Bizony, már az is 20 éve volt, hiába sokaknak olyan, mintha az csak tegnap lett volna, mert a tinikorukat idézi. Évekig alig lehetett kapni nyár színtípusnak való színeket az üzletekben, mert ‘tél...

Balerina cipő kisokos

Mindjárt itt a tavasz (juhééé!), úgyhogy pár hét múlva már eljön a balerina cipők időszaka! Mármint az üzletek kínálatában legalábbis mindenképp, az senkit nem zavar, ha közben nulla fok vagy hóesés van kint, azokat árulják. A balerina típusú cipő az, ami hordható...

Hogyan tudod megkedvelni a mom jeanst?

Sokan nem szeretik a Mom jeans-t... de sokan csak nem találták meg a megfelelő darabot, ami hátulról nézve állhatna mondjuk így is, mint a képen! Már írtam róla korábban, hogy én sem éreztem közel magamhoz a mom jeanst stílust, de aztán ez lett az egyik kedvenc...
error: Ez a tartalom védett!