fbpx

Az idei nyaram olvasmánya volt ez a könyv, szeretettel ajánlom nektek is. Faludy önéletrajzi könyve egy nagyon nehéz és kalandos életből. Néhány éve vettem meg, de csak most nyáron kezdtem újra úgy, hogy fejben is ott tudtam lenni.

Én úgy olvasok könyveket, hogy ‘egyszerre’ kb 10-et olvasok, felváltva, mikor milyen hangulatom van, milyen érzelmi állapotban vagyok, mire vagyok ráhangolódva. Van, amit egy nap alatt is elolvasok (utólag tudtam meg, hogy én automatikusan csinálom a gyorsolvasást, és ez egy technika, amit tanítanak különböző tanfolyamokon), és van, amibe belekezdek, de aztán évekig nem érzem a hívást, hogy folytassam. Mint az Eltűnt idő nyomában könyvet Prousttól… lehet, hogy nyugdíjas leszek mire sort kerítek rá, de nem adom fel!

Úgy tartom, hogy nem csak, hogy minden könyv ad nekünk valamit, de minden könyvből tanulhatunk is valamit. Ez a könyv megtanított arra, hogy a dolgokat nem kell olyan komolyan venni, és a legszerencsétlenebb helyzetben is megmarad az ember elméje és lelke, amit soha senki nem  vehet el tőlünk.

Engem ebben a szellemben is neveltek, hogy az az egy a biztos, ami a fejünkben van és a tudás a legnagyobb érték, de nem is kellett nógatni az olvasásra soha, számomra ez kikapcsolódás.

Könyvajánló: Faludy György: Pokolbéli víg napjaim / Szemes Nóra személyi stylist

Faludy annyira laza, hogy még a recski munkatábor kellős közepén (Auswitz-hoz hasonló körülményeket képzeljünk magunk elé) is megmarad ugyanannak az embernek, aki a nyugodt Budapesten, a modern Amerikában, az emigrációban Párizsban, vagy Marokkóban volt. Tanítani lehetne az életszemléletét, hogy legyünk egyszerre nyitottak, legyen meg a véleményünk mindenről, de közben ne vonódjunk bele semmibe, ami szélsőséges,és alapvetően azzal foglalkozzunk, ami minket érdekel. Nagyon tetszik, ahogy ír, amilyen részletességgel jellemzi az embereket, mindezt sztoikus nyugalommal szemlélve. 

Gyerekként csak azt tudtam az életéről, hogy idős korában egy fiatal lánnyal jött össze, a Fannival (50 év lehetett köztük talán), dehát a szerelem az már csak ilyen, nem válogat.

Faludy személyisége nagyon megosztó, ám szerintem itt is az a bölcs hozzáállás a célravezető, ha értékítélet nélkül szemléljük őt, és a munkásságát nem keverjük össze a személyiségével.

Ez úgy általában az életben is célravezető: megkülönböztetni az embert és a cselekedeteit vagy nézeteit, amivel vagy egyetértünk vagy nem, de ha nem, akkor csak lapozzunk, és koncentráljunk arra, ami közös, vagy legyünk elfoglalva a saját magunk dolgaival másoké helyett.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Stílustipp: Vízálló csizma

Ha vízálló csizmát kerestek, a Gore-Tex felirat garancia erre. Ez az Ara csizma például ilyen, és ebben a vízálló kategóriában viszonylag elegáns is (Most arról ne beszéljünk, hogy konzervatív, mert igen, de van, akinek ez illik a stílusához/munkájához).Szóval...

Hogyan óvd meg a cipőidet?

Ha gondolkodtatok már azon, vajon a nagyon drága dizájner cipők nem kopnak-e el, akkor a válasz: dehogynem. És ugyanúgy le lehet rúgni az orrát is egy perc alatt, meg a sarka is elkopik... ilyen ez, ha az ember használja is a cipőt és nem csak kiállítási darabnak...

Stílustipp: Csizma vastag vádlira

Sokkal egyszerűbb vastagabb vádlira csizmát találni, mint vékony vádlira. Ettől függetlenül azt mondom, nem szabad feladni a tökéletes keresését. Tudjatok, nekem hány évig tartott megtalálni a vékony vádlimra az alapdarab fekete csizmát? 5, azaz ÖT évig!!!Úgy, hogy a...
error: Ez a tartalom védett!