fbpx

Most akkor ez jó vagy nem jó? Vegyem meg vagy hagyjam ott? Tartsam meg vagy dobjam ki? Stílustanácsadóként nap, mint nap ezekkel a kérdésekkel találkozom.

Ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogy a stílustanácsadás nem egy ilyen egzakt dolog, mint a matematika, ahol a 2+3 az a legtöbb esetben 5 szokott lenni, és nemigen vannak ‘kivételek’ meg ‘attól függ’-ök. Egy ruha nem egyértelműen jó vagy nem jó, hanem a jó—nem jó SKÁLÁN mozog. 

Minél közelebb van a ‘jó’-hoz, annál inkább lesz jó, és minél közelebb a ‘nem jó’-hoz, annál kevésbé lesz jó.

De nincsen egy éles választóvonal a kettő között, értitek?

A stílus szubjektív oldala

Minél többet tud valaki az elméletről, annál inkább racionális, OBJEKTÍV szempontok alapján tudja mérlegelni az adott darabot. Ez lenne a cél. Mondok példát: 

 • Ha valami tetszik, de amúgy nem áll jól, attól még viselhetem, de az szubjektív érv. Objektíven, érzelemmentesen csak kijelentjük, hogy nem áll jól.
 • Ha valamit drágáért vettem, az még nem validálja, hogy jól áll, vagy megfelelő X alkalomra. Ez szubjektív érv.
 • Ha valamit a páromtól/anyukámtól kaptam, vagy emlék, attól még nem fog jól állni. Ez szubjektív érv.
 • Ha X üzletből szeretnék valamit venni, mert csak, attól még simán lehet, hogy X üzlet konfekcióméretét nem rám gyártották, tehát nem áll jól. Tehát ez is egy szubjektív érv.

Bármit vehetek, bármit hordhatok (bár azért érdemes olyat, ami jól áll… Csak jó, ha meg tudom különböztetni a szubjektív és objektív érveimet egymástól.

A ruhadarabok nem egyértelműen JÓK vagy NEM JÓK

Mondjuk elemzem 5 szempontból (szín, anyag, fazon, méret, stílus). Amúgy inkább 10 szempontból kéne, de ha 5-öt egyszerre tudok nézni már az is nagy dolog, 10-et meg nézzen a stylist, akinek ez a szakmája.

 • Ha 5/1 nem jó, akkor az most jó vagy nem jó?
 • Ha valaminek rosszul áll a színe, akkor teljesen mindegy, hogy amúgy jó a fazonja, és fordítva, legyen bár az összes többi szempontból jó.

De mit jelent a rosszul áll egy szín? 

 • Van, ami kicsit áll rosszul, van, ami közepesen, van, ami nagyon.
 • Van, amit csak egy színtanácsadó szúr ki, van, amit egy átlag szemlélő is.

Én személyi stylistként OBJEKTÍVen elmondom, hogy ez hol van a SZÁMODRA jó–rossz skálán. Erre te adsz egy szubjektív reakciót. Nyilván szubjektív lesz, hiszen érzelmileg te vagy érintve a dologban. Nem baj az.

Megbeszéljük, ötletelünk. 

 

 • Nem én döntöm el, hogy megvedd vagy ne vedd meg a darabot a közös vásárláson.
 • Nem én döntöm el, hogy kidobj vagy megtarts-e valamit egy gardróbrendezésen.
 • Nem én döntöm el, hogy hordod-e a színeid vagy sem.

A döntés a tiéd. Én egy stílustanácsadó vagyok. Tanácsot adok. Te meg eldöntöd, hogy a kapott információkból mit tudsz, illetve mit szeretnél megvalósítani. A lényeg, hogy a lehető legtöbb információ birtokában legyél, ami alapján meg fogod tudni hozni a számodra legjobb döntést. 

Azt a döntést, amely objektív ÉS szubjektív szempontok alapján is a legjobb lesz neked. Adj magadnak időt, gondold át. Aztán tégy legjobb belátásod szerint.

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Nyár színtípus vásárlás: A 2000’s évek színei visszatérnek!

Bizonyára mindenkinek feltűnt, hogy jönnek vissza a 2000-es évek! Bizony, már az is 20 éve volt, hiába sokaknak olyan, mintha az csak tegnap lett volna, mert a tinikorukat idézi. Évekig alig lehetett kapni nyár színtípusnak való színeket az üzletekben, mert ‘tél...

Balerina cipő kisokos

Mindjárt itt a tavasz (juhééé!), úgyhogy pár hét múlva már eljön a balerina cipők időszaka! Mármint az üzletek kínálatában legalábbis mindenképp, az senkit nem zavar, ha közben nulla fok vagy hóesés van kint, azokat árulják. A balerina típusú cipő az, ami hordható...

Hogyan tudod megkedvelni a mom jeanst?

Sokan nem szeretik a Mom jeans-t... de sokan csak nem találták meg a megfelelő darabot, ami hátulról nézve állhatna mondjuk így is, mint a képen! Már írtam róla korábban, hogy én sem éreztem közel magamhoz a mom jeanst stílust, de aztán ez lett az egyik kedvenc...
error: Ez a tartalom védett!