fbpx

Én a TUDATOS vásárlásban, a tudatos ruhatárépítésben hiszek.

A tudatos alatt olyasmiket értek, mint hogy:

 • tudom mi áll jól nekem (színben, fazonban, anyagban, stb.)
 • tudom mit keresek (stílusban, a személyiségemhez, az életmódomhoz).

És ezt vagy megtalálom, vagy nem. Segítek: általában nem. Ha 80%-os pontossággal megtalálom, az már szuper és elégedett lehetek.

Meddig tart, amíg felépül egy tudatos ruhatár?

A workshopokon mindig elmondom, hogy a ruhatárépítés hosszú-hosszú évekig eltart. Minimum két évig, ha konfekcióméret vagy és azt feltételezzük, hogy közben sem az alakod, sem az életed nem változik meg.

Mert ha közben mondjuk fogysz/hízol akár csak 4-5 kilót is, vagy elkezdesz edzeni, vagy várandós leszel, vagy épp visszamész gyerekek után munkába, vagy előléptettek, vagy vállakozó leszel, vagy emberek elé állsz ki előadni, vagy BÁRMI változik az életedben, akkor lehet elölről kezdeni.

A szett kielemzése következik

Ez egy 100% valódi selyem ruha.

 • A márkája: Coast
 • A lelőhelye: turi
 • Beszerzési ideje: kb 8-10 évvel ezelőtt

SZÍN

Ez egy kevert színvilágú ruha. A színösszetétele és a mintája is leginkább a nyár színtípusoknak áll jól, tehát ez stimmel. Az alapszíne viszont krémszín (a fotón inkább törtfehérnek tűnik, de nem az), az pedig tavasz szín. Ezt elnézzük neki, némi hibaszázalék belefér, ugye…

A 3 szín szabálynak nem felel meg, mert van benne:

 1. világos hideg sárga
 2. sötét hideg lila
 3. világos hideg lila
 4. hideg szürke
 5. hideg türkiz
 6. hideg rózsaszín
 7. az alapszíne bézs, meleg szín

Így 6-1-re nyertek a hideg színek ?

Mintás ruhánál nem érdemes abba a hibába esni, hogy csak magukat a színeket nézegetjük, hogy hideg/meleg, meg számolgatjuk, hogy hány hideg, hány meleg van. Elsőként mindig az összhatást nézzük!

Megfelel hideg nyárnak? Hát bizony igen ? Aztán nézzük azt is, mennyire nagy felületen van a nem jó szín, és mennyire van távol az arcunktól. A ruhánál ez is rendben van.

MINTA

A minta közepesen nagy méretű, összemosódó és enyhén geometrikus/szögletes elemekből áll, ez is megfelel a nyárnak, tehát jó lesz. Főleg, hogy a nagyobb minta és a sötétebb, kontrasztosabb részek az arcomtól távolabb vannak.

Így elemzünk színeket és mintákat a szín szabályok szerint!

ANYAG

A ruha anyaga selyem, természetes anyag, nagyon szuper. Sajnos a legtöbb selyemruha bélése műszálas, ez ebben az esetben is így van, jobb lenne, ha természetes anyag lenne, de sebaj, így is befúj/átfúj alatta a szellő, kényelmes viselet.

MÉRET

Ez egy számmal nagyobb méret, mint amire szükségem lenne, de így is megvettem és hordom, mert nagyon tetszik és nem igazán látszódik rajta, hogy nagy rám. Nekem ez egy tipikus problémám: a konfekcióméretnél a legtöbbször eggyel kisebbre lenne szükségem. Ilyen számozás általában már nincsen, így én nem a tökéletes darabra vágyom, hanem egy ELÉG JÓ darabra! Nagyon gyakran bevetetem a ruháimat, nyári ruháknál nem ritka, hogy 3-4 számmal nagyobb méretet igazíttatok magamra. 

Ugyanis sokkal nehezebb, és sokkal tovább tart tökéleteset találni, mint elugrani a varrónőhöz! ?

Mert ami méretben jó, az általában a tini üzletekben van, ott viszont a minőség silány. (És évek óta nem vásárolok magamnak fast fashion üzletekben, de ezt már sokszor mondtam). Ahol jobb a minőség, ott a méretezés túl nagy rám. Leginkább mindenhol nagy, de ha szélességben még jó is lenne, akkor arányaiban lesz mindenhol hosszú. 

Az ügyfeleimnek a Közös vásárlás vagy Gardaróbrendezés során mindig elmondom, hogy bevetetni mindig egyszerűbb, mint várni a tökéletes darabra. (Blézerből és kabátból nehéz, ott általában nem szoktunk.)

FAZON

Ez alapvetően egy egyenes fazonú ruha, ami nekem egyáltalán nem áll jól. Egyenes testalkaton nagyon jól mutatna, de homokóra testalkaton viszont nem, mert csípőben szűk, míg derékban 2x is beleférnék. A fazonkérdést oldja meg jelen esetben a vékony deréköv. Bár erősít kicsit csípőben is meg derékban is az anyagtöbblet miatt (ráadásul zsebe is van, az sem jó nekem épp csípő tájékon), de az összhatás még így is tetszik, ezért ezt is elnézem neki.

KIEGÉSZÍTŐK

A képen az alábbi kiegészítőket viselem:

 • alapdarab szürke napszemüveg (ez szinte mindenhez megy a színskálámban),
 • alapdarab gyöngy fülbevaló,
 • alapdarab szandál és öv (ezek világos arany színűek),
 • hideg szürke táska.

Nos, a táska kissé kilóg a képből, a 3 szín szabálynak meg aztán főleg nem felel meg, de összhatásában világos, ezért maradhat. Nem tökéletes, de a funkcionalitást is nézni kell, nem csak a kinézetet. A világos arany, főleg kis felületen nem gond a hideg nyaraknak sem.

Ismétlem: a világos arany. A sötét aranyra, az óaranyra és a bronzra ez nem vonatkozik. Kis felületen. Tehát nagy felületen már nem jó. A világos arany rajtam semleges színnek tűnik, hiszen a fémes színek bizonyos árnyalatai semleges színnek számítanak.

STÍLUS

Ezt egy csinos, lazán elegáns szettnek nevezném. Ami ‘casual’-lé teszi, tehát távolítja az elegáns jelzőtől, az leginkább a nagy táska. Egy kisebb táska jobban illett volna hozzá, de mint írtam fentebb, hogy a funkcionalitás bizony nagy úr, sok mindent rejtett a táska. ?

A szandál az lapos szandál kategóriában igen csinos: egy bőrszandál strasszokkal a tetején (sajnos nem látszik annyira a fotón). Szándékosan nem a kényelmes gumiszandálomat vettem fel ehhez az összeállításhoz. Egyébként ha még sportosabbra veszem, akkor az is működhet. Ha magas sarkú szandál lenne, például arany vagy nude színben, akkor nyilván elegánsabb lenne, de ezúttal nem ez volt célom.

Ha hideg van, választhatok a szetthez a farmerdzseki vagy a krémfehér blézer között. A blézer természetesen sokkal elegánsabb, a dzseki pedig inkább sportosabb. A kardigán nem igen illene hozzá, vagy ha mégis van olyan, ami jó, az kicsit romantikusabbá teszi az összhatást. A bőrdzseki egyesek szerint mindenhez illik, nekem túl sok lett volna hozzá. Még akkor is, ha színben lett volna egy megfelelő árnyalatban otthon.

 

MINŐSÉG

Manapság 100% selyemruhát találni szinte lehetetlen Magyarországon. Igaz, a legtöbb embernek úgy sem illik az életmódjához, mert vagy tisztítóba kell vinni vagy speciális mosószerrel kézzel mosni, majd fektetve szárítani. Szóval óvatosan kell bánni vele, az igaz.

Ellenben nagyon finom érzés a bőrön! Nekem van több darabom, felsők és ruhák is, szinte mind turiból. Ez egy COAST darab, ami kiemelt minőségű, Katalin hercegnő is rendszeresen választja ezt a márkát. (Milyen márkákat érdemes keresni a turikban? Összegyűjtöttem!) Megnéztem, az idei kollekcióban nem találtam valódi selyem ruhát, de a poliészterek 100-200 font között mozognak eredeti áron, azaz 38-70.000 Ft között. Mennyibe kerülhetne akkor ma ott egy valódi selyem ruha?

Nyilván, amikor vettem, 8-10 évvel ezelőtt nem lehetett több 2-3.000 Ft-nál a turiban. Na ez egy befektetés!

Megvarratni ugyanezt mondjuk lehetne, de az is kb 15-40.000 Ft lenne, anyagtól és varrónői díjtól függően.

Ezért érdemes a MINŐSÉGET nézni elsősorban. Nem azt, hogy hol szerzed be, nem a márkát, nem az árát.

Ezek mind segíthetnek belőni a minőséget, de ha valaki ért hozzá, akkor akár pár száz forintért is találhat ilyet kilós turkálóban… csak tudni kell, mit keresünk! ? Hogyan találhatsz te is kincseket másodkézből? Megmutatom a Turizás profi módon workshopomon!

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Alapdarab: Fehér felső és farmer

Fontos tudni, hogy olyan nincsen, hogy valami minden színtípusnak, minden testalkatra, és minden stílusra illetve élethelyzetre alapdarab. Mindenestre a fehér felső és a kék farmer sokak ruhatárában megállja a helyét és jól kihasználható. Ha nem akarok gondolkozni az...

Outfitelemzés: Az eddigi legsportosabb szettem

Ez az eddigi legsportosabb szettem, amit megosztok veletek! Általában ennél egyrészt letisztultabban, másrészt elegánsabban / nőiesebben / csinosabban öltözöm. Ez számomra is egy kísérlet volt, hogyan érzem magam így. Van, akinek ez ‘semmi különös’ szett. Ami miatt...

Nagyobb mellméret = rossz melltartóméret?

Sokszor elmondom a közös vásárlásokon, hogy a nők 90%-a rossz melltartóméretet hord, és nem is tud róla. A legtöbben nagyobb hátméretet és ehhez kisebb kosárméret ez hordanak, mint kéne. A héten például 90/B méret helyett váltott ügyfelem 75/E méretre! Ég és föld a...

Sharing is caring!

error: Ez a tartalom védett!