fbpx

Az egyértelmű, hogy a ruhákat szélességben méretezik, hiszen különböző méretek vagyunk. Miért nem egyértelmű hogy a ruhák hosszában is méretezve legyenek?!

Ugyanaz a ruha, legyen mondjuk 38-as 155 cm-en teljesen máshogy áll, mint 172 cm-en vagy 183 cm-es magassággal. Nem lesz jó mindenkire, hiába ugyanaz a ‘méretük’. Sokan nem ismerik az ún ‘petite’ méretezéseket, pedig itthon nagyon sok 160 cm alatti magassággal rendelkező nő van, akinek ez lenne az ideális számozás.

Mit jelent az, hogy ‘petite’?

Fontos, hogy ez nem (csak) azt jelenti, hogy valaminek rövidebb az ujjhossza, vagy jelen esetben a kabát hossza! Az egész kabát ARÁNYAIBAN rövidített!

Tehát egy 155 cm-es magasság összehasonlítva mondjuk egy 168 cm-es magassággal, az 13! cm különbség, tehát teljesen máshova esnek a szabásvonalak!

És nem oda, ahova kéne:

  • Hónaljban általában plusz anyagtöbblettel kell számolni, vagy merevebb anyagnál egyszerűen eláll a válla.
  • A könyök nem oda esik, ahol be van szűkítve a kabát ujja, hanem sokkal bővebb az egész, ezáltal az egész kart szélesítve, a magasságot összenyomva.
  • A mellvarrás derékmagasságba esik, a derékban levő szűkítés majdnem a csípőnél van.

Petite méretűeknek tippek

Amikor egy alacsony nőnél gardróbrendezezek (ami elég gyakori, tekintve hogy a magyar átlagmagasság kb 163 cm, és sokkal több alacsony magyar nő van, mint magas magyar nő), akkor ezekre mindig felhívom a figyelmet, és emiatt a legtöbb ruha nem is lesz megfelelő a ruhatárban, mert ez a legtöbb darabnál probléma.

Csak azért, mert szélességben jó lesz egy méret, attól még hosszában nem lesz az sajnos. Itthon nem igazán árulnak petite dolgokat, ha mégis, nem biztos hogy a minőség vagy a stílus is megfelelő számunkra. Illetve nadrágból még lehet néha találni, de a rövidített kabát az olyan ritka, hogy aki érti mit talál, az kincsként őrzi évekig.

Mit jelent a petite méretezés? / Szemes Nóra személyi stylist

És mi a teendő, ha most már tudjátok, hogy nektek is ez lenne az ideális méretezés? Mivel nagyon kicsi az esély megtalálni a tökéletes darabot, ezért sajnos nem tudunk mást tenni, mint:

  • átvarratni
  • nem tökéleteset hordani
  • addig várni, amíg meg nem találjuk a tökéletes darabot (ez évekbe telhet)

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Vásárlás stylisttal: Petite méretben építettünk ruhatárat

156 cm-es magassággal azért kisebb kihívás megtalálni a darabokat, amik arányaiban is jók, és bár nálunk nemigen van ún. ‘petite’ (azaz rövidített) méretezés, a turiban viszont gyakran találni ilyen darabokat.Zsuzsi 30-as, építészmérnök, a turis vásárlást választotta....

A kényelmes cipő titka

Tudtad, hogy egy cipőnél nem csak azon múlik, hogy kényelmes, hogy milyen márka vagy hogy valódi bőrből készült-e?Logikusan a jobb minőségű cipők általában drágábbak is. 20-30.000 Ft alatt manapság nehéz minőséget találni, de nem ritka a 40-50.000 Ft-os ár sem,...

Vásárlás stylisttal: Tavasz színtípusú anyukával vásároltunk

Dórival tavaly vásároltunk először, a pláza után most a turis vásárlást szerette volna kipróbálni. Sok ügyfelem választja ezt, akkor is, ha előtte akár sosem ment ilyen helyre, vagy néhány sikertelen kísérlet után feladta. Dóri 30-as tavasz színtípusú petite anyuka....
error: Ez a tartalom védett!