fbpx

Az egyértelmű, hogy a ruhákat szélességben méretezik, hiszen különböző méretek vagyunk. Miért nem egyértelmű hogy a ruhák hosszában is méretezve legyenek?!

Ugyanaz a ruha, legyen mondjuk 38-as 155 cm-en teljesen máshogy áll, mint 172 cm-en vagy 183 cm-es magassággal. Nem lesz jó mindenkire, hiába ugyanaz a ‘méretük’. Sokan nem ismerik az ún ‘petite’ méretezéseket, pedig itthon nagyon sok 160 cm alatti magassággal rendelkező nő van, akinek ez lenne az ideális számozás.

Mit jelent az, hogy ‘petite’?

Fontos, hogy ez nem (csak) azt jelenti, hogy valaminek rövidebb az ujjhossza, vagy jelen esetben a kabát hossza! Az egész kabát ARÁNYAIBAN rövidített!

Tehát egy 155 cm-es magasság összehasonlítva mondjuk egy 168 cm-es magassággal, az 13! cm különbség, tehát teljesen máshova esnek a szabásvonalak!

És nem oda, ahova kéne:

  • Hónaljban általában plusz anyagtöbblettel kell számolni, vagy merevebb anyagnál egyszerűen eláll a válla.
  • A könyök nem oda esik, ahol be van szűkítve a kabát ujja, hanem sokkal bővebb az egész, ezáltal az egész kart szélesítve, a magasságot összenyomva.
  • A mellvarrás derékmagasságba esik, a derékban levő szűkítés majdnem a csípőnél van.

Petite méretűeknek tippek

Amikor egy alacsony nőnél gardróbrendezezek (ami elég gyakori, tekintve hogy a magyar átlagmagasság kb 163 cm, és sokkal több alacsony magyar nő van, mint magas magyar nő), akkor ezekre mindig felhívom a figyelmet, és emiatt a legtöbb ruha nem is lesz megfelelő a ruhatárban, mert ez a legtöbb darabnál probléma.

Csak azért, mert szélességben jó lesz egy méret, attól még hosszában nem lesz az sajnos. Itthon nem igazán árulnak petite dolgokat, ha mégis, nem biztos hogy a minőség vagy a stílus is megfelelő számunkra. Illetve nadrágból még lehet néha találni, de a rövidített kabát az olyan ritka, hogy aki érti mit talál, az kincsként őrzi évekig.

Mit jelent a petite méretezés? / Szemes Nóra személyi stylist

És mi a teendő, ha most már tudjátok, hogy nektek is ez lenne az ideális méretezés? Mivel nagyon kicsi az esély megtalálni a tökéletes darabot, ezért sajnos nem tudunk mást tenni, mint:

  • átvarratni
  • nem tökéleteset hordani
  • addig várni, amíg meg nem találjuk a tökéletes darabot (ez évekbe telhet)

Ha máskor is szeretnél hallani hasonló dolgokról, kövess engem:

Vásárlás stylisttal: Ha utálsz vásárolni

Vera többek között ezt írta nekem: “Az elméletet nem ismerem, nem is nagyon érdekel. Csak legyen mit felkapnom reggelente, amiben jól érzem magam, és megfelelő." Tipikusan ilyen gondolatokkal keresnek meg azok az ügyfeleim, akik a közös vásárlást választják. Mennyi...

Max Mara Teddy kabát turiból?

A minap kitettem Instagram storyba ezt a kabátot, amit most vettem a turiban. Egy barátnőm mutatta, hogy pont ezt nézte ki a Max Mara oldalán, csak ‘kicsit’ drága. ​Elég sok színben elérhető, de 750 ezer-1M Ft körüli árakon van az eredeti Max Mara Teddy verzió,...

Tudtad? Többféle fekete színárnyalat létezik

Tudtad, hogy fekete és fekete között is van különbség?A bal oldali, tompa fekete a nem tél színtípusok kiváltó színe lehet, ha mindenképp ragaszkodnak a ‘feketéhez’. ‘Szerencsére’ ezt az ún. tervezett elavulás amúgy is megoldja nekünk, mert a legtöbb természetes...
error: Ez a tartalom védett!